ŽUPANIJA / DUGA RESA

GRADSKO VIJEĆE

Tko zagađuje Mrežnicu? Zbog anonimne dojave Komunalnom Duga Resa pokucala policija, Boljar dao rješenje: Kad se male ruke slože, sve se može

Tko zagađuje Mrežnicu? Zbog anonimne dojave Komunalnom Duga Resa pokucala policija, Boljar dao rješenje: Kad se male ruke slože, sve se može

Za vikend naselje Osor i vikendice kaže da ima rješenja s izgradnjom nepropusnih septičkih jama, ali i da postoji nonsens jer tu grad nema ovlasti.

Tko u centru Duge Rese zagađuje rijeku Mrežnicu postalo je i predmet kriminalističke istrage policije, a nakon što je stigla anonimna dojava o ovom slučaju. 

Ova je tema aktualizirana na današnjoj sjednici dugoreškog Gradskog vijeća, kad je HDZ-ov vijećnik Josip Vlašić pitao što je konkretno učinjeno po tom pitanju, ali i potegnuo "vječno" pitanje zagađenja rijeke iz septičkih jama koja se događaju uzvodno od grada u vikend naselju Osor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po riječima pročelnika Mladena Rakovčevića, prijava je bila ali to nije došlo do gradske uprave, pa je o čemu se radi objasnio direktor Komunalnog Željko Kučinić.

- Stigla je anonimna prijava za zagađenje rijeke Mrežnice, u nadzoru je bio krim inspektor. Cijeli sustav ima uporabnu dozvolu, stručnjaci to pregledali ali o detaljima razgovora s inspektorom ne mogu govoriti javno jer sam potpisao izjavu, ali i vi kao vijećnici imate pravo znati što se događa, rekao je Kučinić.

Kako kaže, sustav je isprojektiran kao mješoviti sustav i ima šest kišnih preljeva. 

- Sustav kanalizacije je projektiran u slučaju naglih i velikih oborina i kroz njih višak vode se prelijeva u rijeku Mrežnicu. Tada možda postoji mogućnost da se nešto vidi tog mutnijeg dijela i sadržaja, digne se i talog, ali vrećice i drugi sadržaji ne mogu isplivati kroz njega, jer se stalno čisti kišna rešetka na retencijskom bazenu. Kroz projekt aglomeracije je predviđen novi sifonski prolaz, rekao je direktor. Dodaje da su policiji dali svu potrebnu dokumentaciju, izvedbenu i tehničku i tu policija nije imala razloga za javna postupanja prema Komunalnom kao javnim isporučiteljima usluge.

Kroz prizmu ovog događaja opet se postavilo pitanje kad će Mrežnica konačno dobiti zasluženi stupanj zaštite.

Pročelnik Rakočević rekao je da je zaštita Mrežnice šira tema, te da je prvo bila ideja da se zaštiti kao park prirode, pa regionalni park pod zaštitom Karlovačke županije. I od toga se u međuvremenu odustalo i sad se radi sa županijskom ustanovom Natura viva da se Mrežnica od mosta u Belavićima do vojnog poligona na izvoru zaštiti u kategoriji značajni krajobraz.

- To traje već 20 godina. U okrivu Nature 2000 u toj zoni je zabranjena prenamjena zemljišta, a sad koliko možemo u gradskoj upravi napraviti to je pitanje jer imamo ograničene ovlasti. Napravljena je studija za naselje Osor, imamo dogovor s izrađivačem da je prezentira i to bi se moglo učiniti na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, rekao je Rakočević.

Gradonačelnik Tomislav Boljar je podsjetio da je Grad platio studiju za Mrežnicu kao Park prirode i to je bilo odbijeno.

- Ali kad se male ruke slože sve se može. Sad su se svi gradovi i općine od izvora do ušća složili, kao i Karlovačka županija da bude jedna ustanova koja će time upravljati, rekao je Boljar. Misli na Natura vivu i uvjeren je da će se tako Mrežnica zaštititi. 

- Imamo kišne prelijeve i tamo se radi kroz projekt Aglomeracije od 10 milijuna kuna radova, prelijev ispod sifona Mrežnice. Sve što smo slušali bili su jeftini politički bodovi što su ih probali skupiti ali i to smo demistificirali, kaže Boljar.

Za Osor i vikendice kaže da ima rješenja, ali da i postoji nonsens jer tu Grad nema ovlasti. 

- Nadam se da ćemo konačno moći, ako ništa drugo, kontrolirati septičke jame koje moraju biti nepropusne, a sad su propusne, rekao je Boljar.

Kad bi se u Osoru radila kanalizacija cijena već prije poskupljenja je bila vrtoglavih 28 milijuna kuna.

- To je nemoguća misija, krško je područje, kamen, to bi trebalo razbijati, a tamo su vikendice. Jedina šansa su vodonepropusne septičke jame i nadam se da ćemo to odraditi. Tako ćemo zaštititi rijeku i radi proglašenja zaštićenog krajobraza, zaključio je gradonačelnik.

Izdvojeno


Reci što misliš!