ŽUPANIJA / DUGA RESA

DOLAZI LJETO

Dugorešani će se morati još strpiti da Mrežnica dobije stari sjaj! Nastavak izmuljivanja tek na jesen, Boljar objasnio zašto je takva dinamika radova

Dugorešani će se morati još strpiti da Mrežnica dobije stari sjaj! Nastavak izmuljivanja tek na jesen, Boljar objasnio zašto je takva dinamika radova
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Koncept „Vodeni grad“ je prijavljen u ITU mehanizam za 13 milijuna kuna, a predviđa uređenje šetnica, plutajuća kupališta, kafić na vodi, sunčališta, a planirana je i obnova starih babica i izgradnja pješačkog mosta.

Veliki projekt izmuljivanja rijeke Mrežnice u Dugoj Resi trebao bi rijeci vratiti stari sjaj a građane vratiti na obale rijeke. Mrežnica zelena i čista kao u gornjem toku rijeke, a ne blatna kaljuža, to je glavni lajtmotiv velikog posla Hrvatskih voda, a već se sad i vide rezultati.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća zaključio HSS-ov vijećnik Dražen Palajsa, već se vide rezultati i ono što je napravljeno je dobro i lijepo, međutim, kaže da to nije dovršen posao. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rezultati su vidljivi, ljepše je i bolje, ali po meni to nije gotovo. Je li u planu nastavak procesa izmuljivanja od brane do Vatrogasnog, ide li nastavak, pitao je vijećnik.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Boljar, izmuljivanje se nastavlja tek na jesen, a objasnio je i zašto se mora toliko čekati. 

- Hrvatske vode to imaju u planu, a ono što se dogodilo kod nas, a nije bilo prije 20 godina kad se zadnji put izmuljivalo je to da se tada nije se pazilo na floru i faunu. Kad što cvjeta, kad se ribe mrijeste. Sad se mora to poštovati i tad će se nastaviti radovi, rekao je gradonačelnik.

Kako dodaje, cilj Hrvatskih voda je da odrade posao, a problem je u dinamici.

- Ne smiju ono što su prije smjeli, pustit vodu i raditi šest mjeseci dok se sve ne napravi. Sad se gleda vodostaj i radovi će trajati tri puta po mjesec dana, a ne sve odjednom, kaže Boljar.

Po svemu sudeći, Dugorešani još neko vrijeme neće vidjeti bagere u koritu rijeke Mrežnice, pa će ipak morati biti strpljivi i pričekati da se uredi i dio kod gradskog kupališta. Ljeto dolazi, a Mrežnica će ponovo postati dnevni boravak brojnih Dugorešana ali i gostiju iz drugih gradova.

Da se vidi koliko je izmuljivanje važno za Dugu Resu dovoljno je napomenudi da se rijeka već počela pretvarati u baruštinu, a na mnogim mjestima taloženje mulja je toliko da na mjestima gdje se nekad ronilo, danas se ljeti može hodati. Ovaj je zahvat, podsjećaju u gradskoj upravi, i važan preduvjet za ambiciozan plan uređenja obala rijeka. Naime, koncept „Vodeni grad“ je prijavljen u ITU mehanizam za 13 milijuna kuna, a predviđa uređenje šetnica, plutajuća kupališta, kafić na vodi, sunčališta, a planirana je i obnova starih babica i izgradnja pješačkog mosta. 

Izdvojeno


Reci što misliš!