ŽUPANIJA / DUGA RESA

TURISTIČKA KRETANJA

Uoči turističke sezone u TZP Četiri rijeke ne kriju optimizam, Puškarić: Produljujemo boravak gostiju, vraćaju nam se i turisti s Bliskog istoka

Uoči turističke sezone u TZP Četiri rijeke ne kriju optimizam, Puškarić: Produljujemo boravak gostiju, vraćaju nam se i turisti s Bliskog istoka

- Dolaze nam turoperatori iz SAD-a i Bliskog istoka i žele nas uvrstiti u svoje aranžmane. Gosti iz tih područja nam dolaze, dojmovi su im bili fantastični i nadamo se da će dolaziti u sve većem broju, rekao nam je direktor TZP Ivan Puškarić.

Poznato je da je Rakovica zbog blizine Nacionalnog parka Plitvička jezera po broju ostvarenih dolazaka turista najturističkija općina ne samo u Karlovačkoj županiji, nego u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Ambicije za povećanje kontinuirani rast broja noćenja, ali i dužine boravka turista tako imaju svi koji se bave kontinentalnim turizmom, a kako bi destinacija bila što prepoznatljivija, naravno uz održivi rast i razvoj u ovom sektoru. 

Turistička zajednica područja Četiri rijeke obuhvaća Grad Dugu Resu, te općine Bosiljevo, Netretić, Barilović i Generalski Stol, a kako stvari stoje, uoči po najavama možda i nove rekordne turističke sezone, oni koji je vode nadaju se da će se to "preliti" i na njihovo područje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj - duži boravak gostiju

Naime, po riječima direktora TZP-a Ivana Puškarića, u prošloj godini je zabilježen rast broj noćenja u odnosu na broj dolazaka nego godinu prije koronakrize, pa je zaključak da je se boravak turista na širem dugoreškom području ipak produžuje.

- 2019. godine ostvareno je 33.158 dolazaka i 67.421 noćenje, a u 2022. 32.665 dolazaka i 69. 659 noćenja, dakle bilježimo povećanje broja noćenja za 2.238 noćenja. Uz smanjenje  broja dolazaka dovodi nas do zaključka da je produljen boravak turista na našem području, rekao je Puškarić. 

Tako je, dodaje, boravak turista u 2019. godini bio je 2,03 dana, a boravak turista u 2022. godini trajao je u prosjeku 2,13 dana. 

- Za Turistička zajednicu prošla je sezona bila rekordna i radimo na tome da se boravak gostiju na našem području još više produži, rekao je Puškarić. 

Kamp Slapić - perjanica turizma

Smještajni kapaciteti baš i nisu veliki, svega 130 kreveta je na raspolaganju, no perjanica je dakako nadaleko poznati i nagrađivani kamp Slapić koji već dvadesetak godina oduševljava uglavnom strane turiste koji ovdje odsjedaju i to ne samo na proputovanju prema Jadranu, već i ostaju uživati u Mrežnici i svim sadržajima koje nudi ovo područje. 

Puškarić kaže da uoči nove turističke sezone u TZP Četiri rijeke imaju razloga za optimizam. 

- Zabilježen je i porast gostiju s Dalekog istoka, u 2022. je stiglo 1.256 Koreanaca. Nakon kovida vraća nam se i to tržište, iako se uglavnom radi o jednodnevnim posjetiteljima, i oni ulaze u statistiku. Što će dalje vidjet ćemo, ali naznake u predsezoni su dobre. U pet dana 2022. godine u odnosu na 2019. imali smo 500 noćenja više za vrijeme WRC-a relija. Fenomenalne slike iz našeg kraja će ponovo obići svijet i to nam puno znači, rekao je Puškarić.

Smatra da je zimska priprema za turističku sezonu dobro odrađena.

Priprema za sezonu

- S našim materijalima smo bili prisutni na sajmu u Utrechtu u Nizozemskoj, gostovali smo na sajmu u Munchenu i pitanja zainteresiranih su bila konkretna, jer su se interesirali za ono što imamo u ponudi. Zanimalo ih je gdje mogu iznajmiti bicikle, otići na ručak. Dolaze nam turoperatori iz SAD-a i Bliskog istoka i žele nas uvrstiti u svoje aranžmane. Gosti iz tih područja nam dolaze, dojmovi su im bili fantastični i nadamo se da će dolaziti u sve većem broju. Želimo da ostanu duže i da ovaj dio bude središnja točka otkud će se odlaziti i na more i prema Zagrebu i drugim destinacijama, zaključio je Puškarić.  

Izdvojeno


Reci što misliš!