ŽUPANIJA / DUGA RESA

PROŠAO JEDNOGLASNO

Duga Resa dobila prvi ovogodišnji rebalans Proračuna! Razlog je i razlog za zadovoljstvo, stižu europski novci za više projekata, Boljar: Budite ponosni

Duga Resa dobila prvi ovogodišnji rebalans Proračuna! Razlog je i razlog za zadovoljstvo, stižu europski novci za više projekata, Boljar: Budite ponosni

Proračun Duge Rese se s ovim rebalansom tako popeo na gotovo deset milijuna eura što je gradonačelnik Tomislav Boljar ocijenio fantastičnim.


Dugoreško Gradsko vijeće danas je dobilo prvi rebalans Proračuna za 2023. godinu a izglasan je jednoglasno. Razlog zbog čega su "požurili" je i razlog za zadovoljstvo, jer je Grad dobio europska sredstva za više projekata koji su u njega morali biti uklopljeni. 

Kako je objasnila pročelnica Mira Fudurić - Kurelić, odobrena je prihvatljivost projektnih prijedloga za Dječjvi vrtić Maslačak, projekti razvoja biciklističke infrastrukture s gradnjom čak tri biciklistička mosta, a radi se o sredstvima za projektnu dokumentaciju. Iz fondova stiže čak 90 posto bespovratnih sredstava a Grad će morati sudjelovati s 10 posto pa tako ta sredstva treba i osigurati u proračunu kako bi projekti išli dalje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proračun Duge Rese se s ovim rebalansom tako popeo na gotovo deset milijuna eura što je gradonačelnik Tomislav Boljar ocijenio fantastičnim.

- Kad smo imali proračun 37-38 milijuna kuna jedva smo dočekali 40. Pa smo skakali od sreće kad je bio 50 , a sada smo na više od 70 milijuna odnosno manje od 10 milijuna eura. Dobili smo europska sredstva, prekrasno je da od trenutka kad su materijali izašli mi pričamo o 350 tisuća eura koje moramo uklopiti u rebalans u samo 8 dana, rekao je Boljar. 

Kako kaže, dobili su novce za projektiranje novog vrtića Maslačak, čim prije da se ide u projektiranje i na građevinsku dozvolu pa da se mogu tražiti i novci za izgradnju.

- Dobili novce za projektiranje biciklističke staze i tri pješačko - biciklistička mosta. Amfiteatar, Stare babice, turistički most Varoš - Sv. Petar, to je ogroman benefit za razvoj turizma cijele Duge Rese. Sve je to sufinacnirano s 90 posto europskih novca, nabava je u tijeku za vrtić 516 tisuća eura. Pitalo se zašto stoji, pa mi smo 4 milijuna kuna ušparali proračunskog novca što ćemo namijeniti za nešto drugo. Odluka i da idemo u projekt Pametni grad, bez te strategije i gdje želimo Grad Dugu Resu. To je nešto da bi uopće mogli ubuduće dalje izvlačit novce od EU i to za onio što se potencira, zeleno i digitalizacija. To je sve prošlo, Aglomeracija istovremeno ide svojim tokom, s milijun eura se sanira klizište, rotor će biti još malo je gotov, a cifra je u milimetar transparentna, rekao je gradonačelnik Boljar.

U Gradu imaju razloga za zadovoljstvo, a posebno se čeka završetak natječaja koji bi Dugoj Resi dao zeleno svjetlo za veliki projekt izgradnje Doma za starije.

- Za Dom za starije smo sukladno kad je raspisan natječaj odradili fantastično pripremnu dokumentaciju, imamo šest projekata EU koji se u ovom trenutku provode u Dugoj Resi, ili će se provoditi. Da je to tako, dokaz je da da ćemo imati 74 milijuna kuna proračun, prije to nitko ne bi vjerovao. Izuzetno dobra vijest, hvala svima koji su sudjelovali, molim građane imajte još malo strpljenja za završetak Aglomeracije, rok je do kraja 2023. Mi ćemo biti u roku i napraviti sve što treba. Ovo je dokaz da sve što smo pripremali su sada ocijenjene i dolaze nam na pozitivnu naplatu, čekamo 6. i 7. mjesec rezultate Staračkog doma. Ako smo do sada imali stopostotnu prolaznost na prijavljenim projektima, nadam se da ćemo i tu proći, ako ne bit će nam žao ali dali smo sve od sebe. Do sada 100 posto, suma sumarum je sad oko sto milijuna kuna europskog novca na području grada Duge Rese. Ja sretan nadam se i vi, dionici ste budite ponosni i podržite rebalans, rekao je gradonačelnik.

Dvojbe među vijećnicima nije bilo. 

Izdvojeno


Reci što misliš!