ŽUPANIJA / DUGA RESA

POTREBNA SUGLASNOST

Specijalna bolnica u Dugoj Resi namjerava proširiti djelatnosti. Kapaciteta za to imaju, a zdravstvene radnike nove usluge ne bi dovele do iscrpljenja?

Specijalna bolnica u Dugoj Resi namjerava proširiti djelatnosti. Kapaciteta za to imaju, a zdravstvene radnike nove usluge ne bi dovele do iscrpljenja?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Cilj proširenja djelatnosti je i rasterećenje akutnih bolnica i smanjenje postojećih lista čekanja

Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa od svog osnivača, Karlovačke županije, traži davanje suglasnosti na prijedlogu odluke o proširenju djelatnosti. Trenutno bolnica pruža usluge stacionarnog liječenja kapaciteta od 165 bolničkih kreveta na pet odjela, a u sklopu se nalazi i Poliklinika koja se sastoji od šest ambulanti.

Kako pojašnjavaju iz bolnice, u okviru specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite imaju kapaciteta u postojećim djelatnostima i postojećim ambulantama fizikalne medicine i rehabilitacije, internističke ambulante, odjela radiološke dijagnostike, medicinsko-biokemijskog laboratorija i dijabetološke i endokrinološke ambulante u mjeri koja ne dovodi do iscrpljivanja zdravstvenih radnika, obavljati zdravstvene usluge izvan kapaciteta ugovorenih odnosa sa HZZO.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novim prijedlogom Odluke predložena je specijalistička ambulanta iz djelatnosti gerijatrije, oftalmologije, dermatologije i venerologije. Dodala bi se i djelatnost vezana uz zdravstveni turizam, pružanje zdravstvenih usluga, dijagnostičkih terapijskih postupaka, zdravstvene njege, postupaka medicinske rehabilitacije uz mogućnost korištenja prirodnih ljekovitih činitelja te uz pružanje ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu.

- Proširenjem djelatnosti bolnice bit će omogućena veća dostupnost zdravstvenih usluga u dijelu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u dijelu oftalmologije i dermatologije za stanovnike Karlovačke županije i šireg područja, a u cilju rasterećenja akutnih bolnica i smanjenje postojećih lista čekanja, poručuju u dugoreškoj bolnici. 

Inače, liste čekanja za prvi pregled kod dermatologa u karlovačkoj bolnici je 28 dana, ogulinskoj 112. U djelatnosti oftamologije, na prvi pregled u karlovačkoj bolnici gotovo nema liste čekanja, u ogulinskoj se pak čeka 88 dana. 

Nove djelatnosti bolnice

Proširenjem djelatnosti gerijatrije Specijalna bolnica za produženo liječenje bila bi prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj sa specijalističkom ambulantom za gerijatriju. To bi, uvjereni su u dugoreškoj bolnici, bilo od velikog značenja obzirom na prosječnu starost populacije Karlovačke županije kao jedne od najstarijih u Republici Hrvatskoj.

U okviru djelatnosti zdravstvenog turizma - turističke usluge u zdravstvenom turizmu u budućnosti namjeravaju se obavljati medicinske usluge i usluge medicinskog wellnessa za koje bolnica ima odgovarajuće prostorne i stručne kapacitete i to preventivne dijagnostičke i terapijske postupke, postupke zdravstvene njege te postupke medicinske rehabilitacije, za koje imaju kapacitete vršiti ih izvan kapaciteta ugovorenih sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

- Zdravstveni radnici bolnice imaju odgovarajuće edukacije za provođenje dodatnih zdravstvenih usluga i nisu potrebni nikakvi dodatni novčani resursi i dodatna sredstva za osiguranje izvršenja dodatnih zdravstvenih usluga, koje bi se u okviru usluga zdravstvenog turizma i medicinskog wellnessa obavljali u postojećem prostoru ambulanti, pojašnjavaju iz bolnice.

Dodaju kako bi se, uvođenjem dodatnih zdravstvenih usluga zdravstvenog turizma i medicinskog wellnessa, provodili ciljani programi za očuvanje i unapređenje sveukupnog zdravlja i kvalitete života na dobrobit populacije koja gravitira Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa.

Primjeri zdravstvenih usluga koje bi se obavljale u okviru zdravstvenog turizma su kineziterapijski tretmani širokog spektra, preventivni sistematski pregledi (koji uključuju i usluge medicinsko biokemijskog laboratorija i odjela radiološke dijagnostike), liječenje pretilosti i nutricionističko savjetovanje (koji mogu uključiti i usluge medicinsko biokemijskog laboratorija i odjela radiološke dijagnostike).

Da bi to sve u praksi zaživjelo prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa najprije mora proći proceduru na Županijskoj skupštini, a to će se dogoditi danas.  

Izdvojeno


Reci što misliš!