ŽUPANIJA / DUGA RESA

U dugoreškom kinu

Obilježena 33. obljetnica ustrojstva 2. gardijske brigade "Gromovi" koja je dala 205 poginulih, a još ima trojicu nestalih pripadnika: Uloga "Gromova" nevjerojatna

Obilježena 33. obljetnica ustrojstva 2. gardijske brigade

Nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, predsjednik Republike Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid te drugi

- Vaša brigada je branila Hrvatsku na Banovini ili Baniji kad je bilo najteže i najneizvjesnije i oslobađala je Hrvatsku gdje je bilo najteže – tamo je bio dobro utaboren i ukopan neprijatelj, opasniji nego drugdje i bilo je žrtava, isto kao i u rujnu 1995. kada je hrvatsko vodstvo na nagovor naših saveznika Amerikanaca krenulo forsirati Unu. Nije bilo zle namjere i niste se borili za druge. I te borbe su dokaz požrtvovnosti i bile su za slobodu Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini – rekao je u subotu u Dugoj Resi na svečanosti povodom 33. obljetnice ustrojstva 2. gardijske brigade "Gromovi" predsjednik Republike Zoran Milanović.

Ustvrdio je da "o povijesti treba govoriti radi sebe, a ne drugih".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Valja se okrenuti budućnosti, a ne može se pobjeći od posljedica i interpretacija onoga što se događalo. Na nama je da o povijesti Hrvatske pričamo ono što vidimo kao istinu, što smatramo potrebnim ponavljati i što je pitanje časti i ponosa – poručio je Milanović na skupu u dugoreškom kinu.

Prije toga je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić kao izaslanik premijera s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnikom Tihomirom Kundidom položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim gromovima, a smrtno ih je stradalo 205, dok se još trojica smatraju nestalima.


- Vaš slogan "Jednom grom – zauvijek grom" je simbol snage i hrabrosti koju ste pokazali u oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, od Banovine i Korduna, hrvatskog juga gdje ste sudjelovali u deblokadi Dubrovnika, vojno-redarstvenim operacijama "Maslenica" i "Bljesak" te završnih operacija Hrvatske vojske u kojima ste dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih područja – poručio je Anušić.

"Gromovi" su bili prepoznatljivi po zelenim beretkama, a danas su one simbol 2. mehanizirane bojne "Gromovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske vojske.

Veteranka "Gromova" Vesna Kunović je iznijela povjesnicu te brigade koja je osnovana sredinom svibnja 1991. godine u Trsteniku kod Zagreba, a tada je ustrojena i njezina prva pješačka bojna, da bi u lipnju u Sisku bila ustrojena druga, a u Dugoj Resi treća. Navela je i da su za prve godine rata djelovali na području između Zagreba, Siska i Karlovca.

- Za Oluje se djeluje na glavnom smjeru udara Petrinja – Dvor na Uni. Neprijatelj je pružao jak otpor. Uspjeli su ga slomiti, osloboditi Glinu i spojiti se s 5. korpusom Armije BiH. Nasilno se u rujnu 1995. godine prelazi Una, a nakon dva dana akcija je obustavljena. Tada brigada nije djelovala skupno – rekla je V. Kunović.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" Nenad Bužanić je napomenuo da je Domovinski rat "temelj moderne i suverene hrvatske države" i da "nikome ne smijemo dopustiti da nameće razne teze s ciljem da se obezvrijede Domovinski rat i žrtve".

- Ne smiju se tolerirati teze o građanskom ratu – poručio je Bužanić.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar je rekao da je riječ o posebnom danu za Dugu Resu.

- Vaša hrabrost i žrtva su nas naučili važnim lekcijama o zajedništvu, odanosti i hrabrosti. Treća bojna 2. gardijske brigade "Gromovi" je obranila najtanji dio naše domovine. Oni su ponos naše dugoreške, paurske i brajevske mladosti koja se žrtvovala i dala sebe za obranu Hrvatske – kazao je Boljar, a dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar se zahvalila pripadnicima brigade na "snazi, volji i vjeri" kojom su "zakotrljali kotač oslobođenja kojega nikakva čelična sila nije mogla zaustaviti".

General Kundid je istaknuo da je 2. gardijska brigada bila okosnica u obrani i oslobađanju Hrvatske i da je simbol Domovinskog rata.

- Imali smo privilegiju biti dio povijesne činjenice stvaranja hrvatske države i vojske. Često čujemo da se trebamo okrenuti budućnosti, no povijest kao učiteljicu života ne smijemo ignorirati jer je svjedok vremena i svjetlo istine. Ponirući u nju shvatit ćemo uzročnost svih procesa – rekao je Kundid napomenuvši da ratni put te brigade karakteriziraju "veličanstvene pobjede i žrtve".

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general zbora Josip Lucić ja istaknuo da je "naša domovina stvorena voljom cijelog hrvatskog naroda".

- To je najveći kolektivni napor u hrvatskoj povijesti i plaćena je ogromna cijena. Pripadnici hrvatske policije i vojske su posebna vrijednost, a naročito dragovoljci. Naš prvi predsjednik je bio partizan i među prvima je prepoznao prevaru zvana Jugoslavija. Još je 1960-ih napisao istinu o hrvatskoj povijesti. Pozvao je narod da u zajedništvu stvorimo našu državu – kazao je Lucić.

Ustvrdio je da je "Uloga 'Gromova' nevjerojatna".

- Druga gardijska brigada je dobila najteže područje – Banovinu. Tu je iskrvarila, ali je u potpunosti ispunila svoj cilj. Spriječili su da neprijatelj presječe Hrvatsku – ostalo je samo 15 kilometara od linije fronta do granice sa Slovenijom – rekao je.

Ustvrdio je da je neprihvatljivo "da nas vraćaju 80 godina unazad".

- Danas slušati priče o fašistima, klerofašistima, antikomunistima i komunistima i ne znam kome svemu, a ne govoriti o Domovinskom ratu je prevara – poručio je Lucić.

Izdvojeno


Reci što misliš!