DUGA RESA / DUGOREŠKI VREMEPLOV

Dugoreški vremeplov: Autentični zapis iz 4. listopada 1991., dana kada je raketiran grad i gorjela Pamučna

Dugoreški vremeplov: Autentični zapis iz 4. listopada 1991., dana
kada je raketiran grad i gorjela Pamučna

Prije točno 26 godina izvršen je podmukli napad na Dugu Resu. Tom prilikom na samo središte grada ispaljeno je cijelo punjenje VBR-a. Najviše je stradao pogon Pamučne industrije Duga Resa, na koju su, osim pripadnika tadašnje JNA, pucali kordunski Srbi, iako su i sami u njoj radili. Donosimo autentične zapise lista "Duga Resa" iz tog tužnog listopada 1991. godine.

Razaranje srbočetničke armade učinjeno poduzeću Pamučne industrije u rano poslijepodne 4. listopada ući će u povijest ovog kolektiva kao beskrupulozno, barbarsko uništavanje nezabilježeno u više od 100-godišnjeg postojanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Motive napada zna neprijatelj, a nama ostaje da zabilježimo i zbrojimo štetu i žrtve koje se, nažalost, ne mogu ničime nadoknaditi. Vrijeme napada bilo je, očito, brižljivo izabrano. Sve je počelo izviđanjem iz zrakoplova i obilježavanjem cilja. Ostalo je bilo stvar zločinačke vojničke rutine. Na Dugu Resu ispaljeno je cijelo punjenje višecijevnog bacača raketa - 32 projektila. Od toga, Pamučnu industriju je pogodio 21 projektil, a mnogi od njih vitalne objekte. Ostalima pogođeni su objekti u Dugoj Resi, tekstila škola, zgrada Skupštine općine, Narodno sveučilište.

Nažalost, bilo je poginulih i ranjenih. Napad je učinjen kada je u Dugoj Resi najveća koncentracija ljudi. Druga smjena je došla na posao, a prva nije otišla jer je bila uzbuna i ljudi su bili u skloništima. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da je pučanstvo bilo u trgovinama, kućama, na autobusnim stajalištima, željezničkoj stanici...

O učinjenoj šteti stručna komisija za procjenu ratne štete popisala je oštećenja, te zajedno sa stručnim službama poduzeća iskazala vrijednosno uništeno. Upravni odbor poduzeća na svojoj sjednici verificirao je zapisnik o ratnoj šteti. Prema tom dokumentu direktna šteta o uništenim objektima i postrojenju iznosi više od 7 milijuna dolara. Ako tome pribrojimo indirektnu štetu, onda je to više od 10 milijuna dolara. Jasno je, ta šteta je svakim ratnim danom sve veća.

Najveća oštećenja pretrpjela je RJ Predionica, više od 5 milijuna dolara. Najviše je stradao strojni dio. Izgorjeli su ili oštećeni strojevi za končanje, premot, predilice, grebenjalke. Nisu pošteđene ni elektro instalacije, dizala, krovište, pamuk i pređa.

Nastradala je i susjedna Tkaonica, prije svega Škrobionica. Isto se dogodilo i s ostalim pogonima. Neprijatelj je vjerojatno htio uništiti Energetiku, o čemu govore brojni projektili u okolici, ali srećom, to se nije dogodilo. Uništena su ili oštećena skladišta Prodajne i Nabavne službe, a o tisućama kvadrata stakla da i ne govorimo. O potpunom saniranju štete prerano je govoriti, ali najvažnije je da i ovako ranjeni radimo.

Upravni odbor poduzeća, a generalni direktor prije svega, poduzimaju sve da se stanje što prije normalizira. Vratimo se, na kraju, početku teksta. Za uništavanje izabran je nevojni cilj. Objekat u kojemu su privređivali i od njega živjeli i Srbi i Hrvati. Očito, neki to više ne misle, niti planiraju suživot.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!