DUGA RESA / DUGOREŠKI VREMEPLOV

Dugoreški vremeplov: Dan kad je Duga Resa dobila grb, zastavu, zaštitnika i dan grada

Dugoreški vremeplov: Dan kad je Duga Resa dobila grb, zastavu,
zaštitnika i dan grada

grb-duga-resaDa "stalna na tom svijetu samo mijena jest" i da povijesne odluke često i nisu povijesne, najbolje svjedoči povijest sama. Jer, povijesne odluke dugoreškog Vijeća iz 1994. kojima je netom ustrojeni Grad dobio svoj grb i zastavu u godinama koje su slijedile su mijenjane, pa više ni grb ne izgleda kao što je izgleda te godine, niti grad slavi svoj dan na tada odabrani datum.

Duga Resa - glasnik Grada Duge Rese i općina Barilović, Bosiljevo, Generalski Stol i Netretić u broju 4, od 17. veljače 1994., piše i o sjednici Gradskog vijeća na kojoj je Duga Resa dobila grb, zastavu, zaštitnika i dan grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najzanimljivija, a za povijest i najvažnija, točka na posljednjem zasjedanju dugoreškog Gradskog vijeća svakako je bila ona u sklopu koje su se vijećnici trebali odlučiti za jedan od ponuđenih prijedloga za grb, zastavu, zaštitnika i dan grada. Velikom većinom glasova prihvaćeno je idejno rješenje grba koje je ponudila Ružica Salopek, arhitektica iz duge Rese. Riječ je o grbu podijeljenom u tri vodoravna polja, od kojih je prvo plavo, drugo modro zeleno (simbolizira Mrežnicu), a treće čini dio crveno-bijele šahovnice. Na plavom polju nalazi se i zlatnožuti vez, motiv s narodnog prsluka iz dugoreškog kraja.

Kada je riječ o zastavi, ona je podijeljena u dva vodoravna polja: bijelo i plavo. Na sredini zastave nalazi se grb grada.

Većinom glasova prisutnih vijećnika za zaštitnika duge Rese odabran je Sveti Petar.

Najviše vremena utrošeno je na raspravu o danu grada. Tijesnom većinom na kraju je izglasan 15. travnja, dan kada je prošle godine konstituirano Gradsko vijeće.

Naime, kao što je u posljednje vrijeme čest slučaj, početku ove sjednice Gradskog vijeća prisustvovalo je samo četranaestero od ukupno dvadeset šest gradskih vijećnika. Za vrijeme trajanja sjednice "kapnulo" ih je još dvoje-troje, a do kraja je broj prisutnih stalno varirao između petnaest i sedamnaest. Tako se dogodilo da je prijedlog Komisije za određivanje grba, zastave, dana i zaštitnika grada da dan grada bude 15. travnja dobio "devet ili deset" glasova, što je u svakom slučaju bila većina prisutnih vijećnika.

Rasprava i glasanje bili su zanimljivi zbog toga što su iza prijedloga komisije stali članovi HDZ (ali ne svi), dok su članovi oprobe bili za to da se danom grada proglasi Petrovo, dakle 29. lipnja..."

DugaResa.net

Izdvojeno


Reci što misliš!