DAN DARIVATELJA KRVI

U ogulinskoj bolnici oporavlja se kirurški pacijent Vladimir Dadasović! Krv je darivao 80 puta, a sad mu je nezamjenjiva životna tekućina spasila život

Ljudski život doslovce je ovisan o krvi. Bez darovanih doza krvi i krvnih derivata, staju sve operacije, životi mnogih pacijenata ovise o zdravom čovjeku i njegovom humanom činu darivanja krvi

Vladimir Dadasović nedavno je završio na operaciji u ogulinskoj bolnici, a tijekom zahvata je primio više doza krvi. Transfuziju sad prima i za vrijeme oporavka. Dadasović je i sam dobrovoljni darivatelj krvi s više od 80 darivanja, a sad je i njemu zatrebala.

Ovo je samo jedan u nizu primjera koliko svakome može značiti ta cijenjena životna tekućina i kolika je važna uloga dobrovoljnih darivatelja krvi. Danas je Svjetski dan darivatelja, pa je Dadasovića u Ogulinu posjetila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

– To su moji davaoci, hvala svima, rekao je Dadasović kojem je zamjenica županice zahvalila na ulozi darivatelja i poželjela mu brz oporavak.

– Krv je jedini nezamjenjivi lijek koji služi u spašavanju ljudskih života. Mi u Karlovačkoj županiji imamo više od 5 i pol tisuća aktivnih darivatelja krvi i na godinu prikupimo oko 5 tisuća doza krvi. Ne možemo dovoljno zahvaliti svim dobrovoljnim, anonimnim darivateljima, poručila je zamjenica županice.

Ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Davor Vukelja, inače također dobrovoljni darivatelj ali i liječnik koji je Dadasovića operirao, naglašava kako stalno treba podizati svijest o tome koliko je dobrovoljno darivanje krvi važno. Naime, dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno – takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

– Ljudski život doslovce je ovisan o krvi. Bez darovanih doza krvi i krvnih derivata, staju sve operacije, životi mnogih pacijenata ovise o zdravom čovjeku i njegovom humanom činu darivanja krvi, rekao je dr. Ivan Grgurić, specijalist transfuziolog.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar u nastavku svog posjeta Ogulinu stoga je obišla i jednog od rekordera u darivanju krvi Miru Brozovića, koji se nakon bolesti oporavlja u svom domu. On je krv dao više od 150 puta i kaže opet bi, ako ga zdravlje posluži.

Inače, ove godine Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se pod geslom: “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život”. U Hrvatskoj se godišnje prosječno prikupi  oko 200 tisuća doza krvi. Svaka od njih – spašava život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest