
Naveli su u ogulinskoj gradskoj upravi da je ta poslastica simbol tradicije, zajedništva i generacijskog naslijeđa
U četvrtak s početkom u 18 sati će se na Crvenom igralištu u Ulici Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu javno predstaviti ogulinska masnica povodom toga što je umijeće izrade upisano nedavno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.
Grad Ogulin je bio izvijestio da ta odluka Ministarstva kulture i medija RH potvrđuje da nije riječ samo o receptu, nego živoj baštini.
Naveli su u ogulinskoj gradskoj upravi da je ogulinska masnica simbol tradicije, zajedništva i generacijskog naslijeđa.
– Prezentacija će uključivati demonstraciju pripreme tradicionalne ogulinske masnice, autentičnog jela duboko ukorijenjenog u identitet ogulinskog kraja. Masnica se kroz povijest pripremala u posebnim prilikama – svadbama, blagdanima, proslavama i svakodnevici – i danas predstavlja vrijedan simbol lokalnog nasljeđa i zajedništva – poručeno je.
S koljena na koljeno
Dodano je da će na prezentaciji govoriti Grada Ogulina, gosti, udruga nositelja kulturnog dobra te stručnjaci iz područja kulturne baštine, a bit će i prigodne degustacije.
– Ona je stoljećima prisutna na ogulinskim stolovima, u svečanim prilikama, blagdanima i obiteljskim okupljanjima te je s ponosom prenosimo s koljena na koljeno – rečeno je.
Naglašeno je da je upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske ogulinska masnica prepoznata i na nacionalnoj razini.
– Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom procesu, osobito Udruzi žena Ogulin, kao i svim čuvarima tradicije iz Ogulina i okolice – poručeno je.
U obrazloženju odluke se navelo da je to jelo za posebne prilike utemeljeno na masti karakteristično za Podravinu, Slavoniju, Liku, Gacku, Ogulin, Prigorje i Kordun.
Navelo se i da je masnica osim kao kolač mogla poslužiti i kao zamjena za ručak i da se može pretpostaviti da je umijeće izrade masnica stanovništvo prihvatilo kao dio srednjeeuropskog utjecaja, ali da se posebno treba istaknuti korištenje domaćih namirnica kao što su mast, jaja i vrhnje jer je to dostupno svakom kućanstvu, pa je svako i moglo izraditi masnicu.
U obrazloženju je zapisano i da se umijeće pripreme prenosilo usmenim putem, ali da je to spomenuo i Marko Marulić u 16. stoljeću u djelu “Poklad i korizma”.
Nadjev
Nastavilo se da se tanko vučeno ili valjano tijesto može pripremiti s kvascem ili bez njega, a da se masnice razlikuju od kraja do kraja po sastojcima za nadjev.
Objasnilo se da su svinjska mast i jaja ključni sastojci za nadjev, dok se onaj ogulinske sastoji uglavnom od preprženog luka i razmućenih jaja uz dodatak masti, a masnice se i nakon pečenja premazuju mašću.
Dodano je da su u ogulinskoj okolici zabilježeni recepti po kojima se dodaje još i skorup te da mještani ogulinskog kraja osjećaju duboku povezanost s ovim jelom.
Osiguran kontinuitet
– Kao gastronomski simbol identiteta iznimno je važna za zajednicu i svjesni zajedničkih karakteristika ovog umijeća, ali ističući lokalne specifičnosti, stanovnici tih krajeva prenijet će na mlađe generacije znanje i umijeće, a kada to umijeće postane kulturno dobro, taj se kontinuitet osigurava – zapisano je u obrazloženju odluke Ministarstva kulture i medija koju potpisuje ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec.







