ŽUPANIJA / OGULIN

Tko zagađuje jezero Sabljaci i pritoke? U njega se slijevaju fekalije, pa čak i rasol - slučaj u svoje ruke preuzele inspekcije

Tko zagađuje jezero Sabljaci i pritoke? U njega se slijevaju
fekalije, pa čak i rasol - slučaj u svoje ruke preuzele inspekcije

Jezero Sabljaci, "Ogulinsko more" ponovo se našlo se na udaru onečišćenja a tko ga zagađuje pozabavit će se i nadležne inspekcije. Naime, zbog protuzakonitog ispuštanja rasola i sadržaja iz septičkih jama nekolicine pojedinaca, velikih problema imaju mještani na području Sabljak sela, u Mjesnom odboru Salopek selo.

Naime, tamošnji “majstori” uz pomoć cijevi i pumpi svoje septičke jame prazne u kolektore za oborinske vode, a s obzirom da taj sustav još nije dovršen i nije u funkciji, sav taj sadržaj se sakupi u najnižim dijelovima i kod većih oborina izbija iz šahti mještanima u dvorišta i okućnice. Uz to pojedinci rasol iz svojih bazena ispuštaju u otvoreni odvodni kanal koji također služi za odvodnju oborinskih voda a u nadležnosti je Hrvatski voda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog toga veliki dio njihovi susjedi danima trpe nesnosan smrad kiselog zelja i fekalija, u što smo se i sami uvjerili. Najgore je kad zapuše jugo, a da stvar bude još “bolja” sve se izlijeva neposredno ispod brane na jezeru Sabljaci, u rijeku Mrežnicu. Po njoj plivaju vidljivi ostaci fekalija, pa čak i uginule ribe. Navodno obolijevaju i stanovnici i domaće životinje, ugroženi su im poljoprivredni proizvodi, psi i mačke razvlače uginule ribe i cijelo područje je “idealno” mjesto za zarazu i epidemiološki eksces.

Nakon što je OGportal načeo temu nezakonitog ispuštanja, zatraženo je i mišljenje inspekcija i nadležnih tijela. Vodopravna inspekcija državnog inspektorata najavila je da će "inspekcijski nadzor obaviti u najkraćem mogućem roku”, dok je dežurni inspektor zaštite okoliša rekao da je "problematika vezana za ispuštanje fekalija u nadležnosti vodnog redarstva javnog isporučitelja vodnih usluga. Od voditeljice ispostave Hrvatskih voda Biljane Željeznjak pak se doznaje da nisu upoznati s ovim događajima, te da ih je kontaktirala Vodopravna inspekcija, koja je nadležna za onečišćenja vodotoka te zatražila obilazak lokacije. Vodočuvar je upućen na obilazak predmetne lokacije.

Stigao je i odgovor iz Udruge proizvođača kiselog zelja o zbrinjavanju rasola. Predsjednik Marinko Sabljak kaže da se prošle godine pouzdano znalo da je najveći prerađivač kiselog zelja ispuštao rasol u odvodni kanal. Po njegovim saznanjima, to više ne radi, jer se svakodnevno može vidjeti njegov traktor s cisternom kako odvozi rasol iz pogona, što prije nije bio slučaj.

Ostali prerađivači također imaju cisterne i odvoze rasol iz svojih sabirnih jama i zbrinjavaju ga na oraničnim površinama kako je to i predviđeno “Studijom o zbrinjavanju rasola”. Je li najveći prerađivač ponekad prekrši pravilo i pusti dio rasola u odvodni kanal, Sabljak kaže da ne zna, ali da ostali  prerađivači to ne rade.

- Poznato mi je da prerađivači odvoze rasol u polje, a da li netko ispušta fekalije nisam siguran, zaključuje prvi "zeljar" Ogulina.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!