ŽUPANIJA / OGULIN

Sustav obrane od poplava donosi nasipe uz Mrežnicu i Koranu, te nastavak retencije u Ogulinu - Ćorić: Tko bude ministar poslije mene, od projekta više neće moći odustati!

Sustav obrane od poplava donosi nasipe uz Mrežnicu i Koranu, te
nastavak retencije u Ogulinu - Ćorić: Tko bude ministar poslije
mene, od projekta više neće moći odustati!

- Jednostavno, radimo ono što smo rekli da ćemo napraviti. Da ne postoji ovakva suradnja s Hrvatskim vodama, Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem, mi danas ovdje ne bismo sjedili. Realizacija ovih projekata u fazi dokumentacije je najbolji mogući primjer kako treba izgledati svaka realizacija projekata u RH obzirom na činjenicu da smo u zadnje dvije godine učinili nevjerojatne iskorake. Mi ćemo ovaj problem dovesti do njegovog konačnog rješenja, odnosno, dovesti u onu fazu da tko iza mene sjedne na poziciju ministra, neće više moći odustati, projekti će biti u visokoj fazi gotovosti, izjavio je danas u Karlovcu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

S Hrvatskim vodama potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, vrijedan 186 milijuna kuna, a Hrvatske vode s tvrtkom Swietelsky ugovor o izvođenju radova na izgradnji nasipa uz Koranu i Mrežnicu, te regulaciji potoka Sajevca, "težak" 48 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Obećavamo da ćemo mi svoj zadatak izvršiti u roku i sa što manje, odnosno, nula nedostataka, kazao je Zvonko Dundović, direktor tvrtke, dodavši da je rok za završetak radova dvije godine.

U tom vremenu, pojasnio je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, bit će izgrađeno 3.400 metara nasipa, uređen potok Sajevac, a na projekt će se nadograditi Hrvatske ceste, te izgraditi nastavak brze ceste preko tzv. Vukelićevog mosta.

- Nedavno smo počeli radove vrijedne 44 milijuna kuna na području Logorišta i Male Švarče, osigurana su ulaganja, provedeni ugovori u vrijednosti od 92 milijuna kuna gdje imamo izvođače. Kad je riječ o Ogulinu, ne samo što su dobivena sredstva, već i izvedeni radovi za 2 milijuna kuna na zaštitnom zidu za potrebe ribnjaka, u tijeku je natječaj s gotovo 50 milijuna vrijednih radova za objekte na pregradi, odnosno, retenciji Ogulin. Ako sve zbrojimo, više od 150 milijuna kuna je aktivnoj fazi. Očekujemo u veljači građevinsku dozvolu za sam pregradni profil retencije. Radimo na više kolosjeka kako bi povećali sigurnost na karlovačkom i ogulinskom, a uskoro, vjerujemo, i na sisačkom području, izjavio je Đuroković.

Ovi projekti izgranje sustava obrane od poplava Karlovca i Ogulina, ocijenio je župan Damir Jelić, mogući su zbog dvije jedinstvene stvari u Hrvatskoj: Lex Kupa i Ogulinskog modela.

- Da tog zakona nema, mnogi projekti bi bili uzaludnog karaktera, izgubili bismo vrijeme presudno da se nešto može provesti u djela. A što znači Ogulinski model rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koji je proizašao iz muke, na iskustvima Karlovca i Ogulina, govori da je 400 čestica u Ogulinu otkupljivano 20-ak godina, a nama će za 350 trebati dvije godine, rekao je Jelić, napomenuvši da je u Ogulinu 90 posto potrebnih čestica imovinsko-pravno riješeno, te da se i u Karlovcu radi po istom modelu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!