ŽUPANIJA / OGULIN

Za obranu Ogulina od poplave treba 70 milijuna kuna - projekt još uvijek fazi otkupa zemljišta za gradnju retencije

Za obranu Ogulina od poplave treba 70 milijuna kuna - projekt još
uvijek fazi otkupa zemljišta za gradnju retencije
Ogulin strahuje od nove poplave

- Do sada je uloženo 10 milijuna kuna za otkup zemljišta za gradnju retencije u Ogulinu, a u konačnici će to biti vrijednost od 18 do 20 milijuna kuna. Početkom srpnja predat će se zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju brane, kako bi radovi počeli najkasnije početkom sljedeće godine, ustvrdio je danas u Ogulinu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

On je zajedno sa županom Damirom Jelićem, predstojnicom Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić i ogulinskim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem održao tiskovnu konferenciju u kojoj je rečeno što se od katastrofalne poplave u gradu podno Klekom konkretno napravilo po pitanju obrane grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Đuroković je istaknuo da će cijeli posao koštati oko 70 milijuna kuna te da je ukupna vrijednost cijelog projekta 15 milijuna eura, ali ida se oko 85 posto potrebnih sredstava može dobiti iz fondova EU.

Župan Damir Jelić pričao je o značaj ovogu projekta i njegovim specifičnostima, kako kaže, s obzirom da se radi o jedinstvenom modelu rješavanja imovinsko-pravnih poslova koji će se preslikati i na druge lokalitete.

- Radi se o sinergiji, službi državne županijske i gradske razine, koje zajednički rade na ovom projektu te izrazio nadu da će sljedeće godine nazočiti i fizičkom početku radova, kaže Jelić.

Gradonačelnik Domitrović kao i svi njegovi sugrađani jedva čeka da se krene konkretno u radove, dok je predstojnica Pavlačić istaknula da Ured državne uprave u Karlovačkoj županiji užurbano radi na predmetima izvlaštenja.

- Radi se o 339 katastarskih čestica koje su predmet sporazuma. U obuhvatu se nalazi ukupno 790 čestica. Broj riješenih čestica u ovih 6 mjeseci je 73. Dakle, još treba riješiti njih 266, a na svima njima se intenzivno radi, dodala je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije, ujedno i koordinatorica projekta, Marina Jarnjević.

Dok se projekt rješava "papirnato" bar će jedna akcija ubrzo biti vidljiva Ogulincima. Radi se, naime, o početku radova na čišćenju Đulinog ponora, prirodnog sifona kao preventivna mjera zaštite od poplava Ogulina. Radovi će, tvrdi Đuroković, početi u kolovozu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!