ŽUPANIJA / OGULIN

Bar negdje u plusu: Ogulin i Karlovac među top 5 gradova u Hrvatskoj s najvećim povećanjem djece u vrtićima - Ogulinci zato grade i novi

Bar negdje u plusu: Ogulin i Karlovac među top 5 gradova u
Hrvatskoj s najvećim povećanjem djece u vrtićima - Ogulinci zato
grade i novi

, 48 ih bilježi rast broja djece koja su ove pedagoške godine prvi put krenula u vrtiće, a među 5 s najvećim povećanjem dva su grada iz Karlovačke županije: Ogulin i Karlovac.

- Najveće povećanje broja vrtićanaca, gledajući u apsolutnim brojkama, bilježi Grad Bjelovar u kojemu je u ovoj školskoj godini u vrtiće krenulo 385 djece, čak 122 više nego prošle godine. Bjelovar je, ujedno, jedini grad koji bilježi troznamenkasto povećanje broja vrtićanaca. Na drugom je mjestu Zadar sa 61 upisanim vrtićancem više nego lani, Ogulin ih ima 49, Karlovac 47 a Supetar 43. U top 10 su još Biograd na moru, Đakovo Velika Gorica, Novska i Zaprešić, navodi portal.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Ogulinu je tako u vrtić prvi put krenulo 90 mališana, dok ih je u pedagoškoj godini 2018/2019 bio 41, a u Karlovcu ove pedagoške godine 337, godinu ranije 290.

Povećanje broja upisanih mališana u Ogulinu objašnjavaju povećanjem kapaciteta vrtića: prije proširenja u njemu je bilo 105 mjesta, sada su 154, ali i dalje su mnoga djeca ostala neupisana: 60 ih je bilo ispod crte, iako je stvarni interes, budući da svi roditelji nisu prijavili djecu za upis znajući da su im šanse male, vjerojatno puno veći. Zato je Ogulin krenuo u izgradnju novog dječjeg vrtića, na području bivše vojarne Sveti Petar. Natječajem je za izvođača odabrana zajednica ponuditelja tvrtki Montel d.o.o. iz Zagreba i Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca,čija je ponuda iznosila 11,236.092 kune s PDV-om, uskoro slijedi i odabir stručnog nadzora nad radovima, za što je procijenjena vrijednost 310.000 kuna, a rok za dostavu ponuda 8. veljače pa bi radovi mogli početi na proljeće. U njemu će biti mjesta za 157 mališana.

- Time bi se s ova dva objekta kapacitet povećao na 311 vrtićkih mjesta, što bi na neko vrijeme zadovoljilo potrebe grada Ogulina. Izgradnja novog vrtića ne samo da je demografska, već i gospodarska mjera jer će se njome omogućiti mnogim majkama da prihvate zaposlenje, budući da trenutno na području grada Ogulina, zbog investicija koje provode privatne tvrtke, nedostaje radne snage, kazao je gradonačelnik Dalibor Domitrović za gradonačelnik.hr.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za portal je, između ostalog, izjavio da je Grad u posljednjih sedam godina u obnovu dječjih vrtića uložio više od 100 milijuna kuna, smanjene su cijene vrtića za obitelji s troje i više djece, a upis djece u vrtiće pojednostavljen uvođenjem e-upisa.

Novih mjesta bit će u budućem vrtiću u Mahičnu, prvom koji se u Karlovcu gradi i EU novcem, na redu su još Dubovac i Banija, čime bi dugogodišnji proces izgradnje i rekonstrukcije vrtića u Karlovcu bio završen.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!