ŽUPANIJA / OGULIN

HGSS 70. rođendan proslavio u Ogulinu - vježbom: U samo 20 minuta spasili "unesrećenog" iz 40-metarskog kanjona

HGSS 70. rođendan proslavio u Ogulinu - vježbom: U samo 20 minuta
spasili
foto HGSS

HGSS je svoj 70. rođendan danas proslavio u Ogulinu i to - pokaznom vježbom u kojoj su, za samo 20 minuta, spasili "unesrećenog" iz 40-metarskog kanjona.

- S balkona-vidikovca nad Ponorom okupljeni posjetitelji promatrali su impresivnu pokaznu vježbu HGSS-a u realnim uvjetima. Spašavatelji su u samo 20 minuta postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tzv. tirolske prečnice i sistema kolotura sv. Bernard istim putem izvukli na sigurno, priopćili su iz HGSS-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim 70. obljetnice osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice.

- Odnos mještana i ogulinskog HGSS-a pun je međusobnog poštovanja. Osim druženja sa spašavateljima i razgledavanja zimske i ljetne opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje ili logističke opreme, organizirali smo turu Muzejem koju je vodio jedan od njegovih osnivača i jedan od najstarijih članova Službe, Borislav Aleraj-Akac. Osim toga što je omiljeno lice na svim događajima diljem Hrvatske, volimo ga zvati 'Biblijom HGSS-a' zbog velikog znanja koje donosi i prenosi, izjavio je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS-ove Stanice Ogulin.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, napomenuli su iz HGSS-a, tako je i ova služba istkana od neraskidive suradnje svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka, tijekom cijele godine će se obuhvaćati sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, u svakome će biti izdvojena jedna glavna „nit koja nas povezuje, a ovog je puta to bila tradicija. Sljedeći događaj na kojemu će građani moći pobliže upoznati jedan od dijelova Službe, bit će u Slavonskom Brodu, u subotu, 14. travnja.

HGSS, nacionalna i dobrovoljna udruga s više od 1.000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, iza sebe ima više od 10.000 akcija spašavanja. Godišnje "odrade" oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, više od 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera, te velik broj intervencija na vodi. Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!