ŽUPANIJA / OGULIN

OBRANA OD POPLAVE

U Ogulinu počela izgradnja retencije - veliki projekt obrane od poplave vrijedan je 186 milijuna kuna

U Ogulinu počela izgradnja retencije - veliki projekt obrane od poplave vrijedan je 186 milijuna kuna

Vrijednost prve faze radova je 54,7 milijuna kuna (s PDV-om), a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Epidemija COVID-a 19 ipak nije zaustavila projekt obrane od poplava u Karlovačkoj županiji, pa su tako u  Ogulinu i službeno otvoreni radovi izgradnje retencije Ogulin što je prva faza Projekta zaštite od poplava grada Ogulina.

- Nakon katastrofalnih poplava  koje su proteklih godina pogodile Karlovačku županiju, a između ostaloga i grad Ogulin, ovaj projekt bio je više nego nužan. Na inicijativu Karlovačke županije, uz veliku pomoć Ministarstva  zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda  još se  2017.godine krenulo sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, primjenjujući tzv.ogulinski model  u kojem je 10  županijskih pravnika sudjelovalo i pomagalo Hrvatskim vodama u rješavanju  tih odnosa čime se  sedmerostruko ubrzalo njihovo rješavanje, rečeno je na otvorenju radova kojem su predstavnike lokalne vlasti nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrijednost prve faze radova je 54,7 milijuna kuna (s PDV-om),  a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

- Zaštita grada Ogulina od velikih voda planira se ostvariti izgradnjom retencije na prostoru doline Ogulinske Dobre približno 2,5 kilometra zračne linije udaljenosti od najzapadnijeg dijela grada Ogulina, a glavni objekt retencije bit će nasuta brana koja će imati funkciju ublažavanja vrhunca vodnog vala uz ispuštanje vode kroz temeljni ispust. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova, kažu u Karlovačkoj županiji.

U području obuhvata zahvata nalazi se više prostorno – infrastrukturnih ograničenja od kojih su najznačajnije željeznička pruga Zagreb - Rijeka i ribnjak na Vitunjčici, a zaštita željezničke pruge obuhvaća dionice pruge na kojima je uslijed pojave stogodišnje vode u retenciji moguće plavljenje pruge i destabilizacija postojećeg nasipa.

Karlovačka županija će  izdati tri građevinske dozvole za projekte koji su nastali kao posljedica izgradnje ovog sustava obrane od poplave-  izmještanje ceste u naselju Brestovac, izmještanje vodoopsrbe te dalekovoda, pripadajuće trafostanice i mreže.
Ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava (cjelokupni zahvat se izvodi kroz 4 faze). Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Izdvojeno


Reci što misliš!