ŽUPANIJA / OGULIN

VANDALSKI ČIN

Pod okriljem noći nepoznat netko oštetio bistu Franje Tuđmana u Ogulinu - vandalizam osudila županijska i gradska vlast, te HDZ

Pod okriljem noći nepoznat netko oštetio bistu Franje Tuđmana u Ogulinu - vandalizam osudila županijska i gradska vlast, te HDZ

Svi vjeruju da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma

Još nepoznat vandal, ili više njih, oštetio je noćas bistu dr. Franje Tuđmana u Ogulinu, a ovaj vandalski čin osudila je županijska i gradska vlast, te HDZ, izraživši uvjerenje da će počinitelj biti pronađen i sankcioniran.

Karlovačka županija, poručila je dožupanica Martina Furdek Hajdin, oštro osuđuje vandalski čin uništavanja biste prvog hrvatskog predsjednika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman imao je veliku ulogu u stvaranju neovisne Republike Hrvatske i zaslužan je za slobodu svih nas koji živimo u njoj. Pod njegovim vodstvom stvorena je i što je najvažnije oslobođena Republika Hrvatska od neprijatelja, zaslugom i borbom hrvatskih branitelja ujedinjenih pod hrvatskom zastavom i pod vodstvom dr.Franje Tuđmana. Danas hrvatski građani imaju Ustavom zajamčeno pravo izražavanja misli, ali to pravo nikako ne podrazumijeva uništavanje kulturnih vrednota. Karlovačka županija na čelu sa zamjenicom župana koja obnaša dužnost župana Martinom Furdek-Hajdin vjeruje da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma, stoji u priopćenju iz Ureda župana.

Dogradonačelnik Ogulina Daniel Vukelja, za obilaska oštećenog spomenika, također je osudio uništavanje biste Franje Tuđmana, kao i gradonačelnik kojeg je o tome jutros izvijestio.

- Smatram da ovo nije politički motiviran, nego čin isfrustriranog pojedinca koji na taj način liječi nekakve svoje osobne probleme i apsolutno sam protiv toga. Protiv nepoznatog počinitelja ćemo podnijeti kaznenu prijavu, najavio je Vukelja.

Predsjednika ogulinskog HDZ-a Tomislav Lipošćak ocijenio je žalosnim postojanje onih kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv.

- Sinoćnji napad na spomenik dr. Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera. Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Hrvatska je pod njegovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvoren joj je put u euroatlantske integracije. Predsjednik Tuđman ustrajao je na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija. Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma, pozvao je Lipošćak.

Ovaj oblik vandalizma oštro je osudila i v.d. predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić.

- Ovaj napad na spomenik našeg prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja naše domovine, čovjeka koji je zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom poveo naš hrvatski narod u oslobodilački Domovinski rat zaista osuđujem. Osuđujem svaki oblik vandalizma i napad na simbole naših institucija Nažalost, ovih dana smo svjesni da je to itekako prisutno u našem društvu. Šaljem poruku svim našim građanima da su ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni. Mogu dovesti u to da se ozljeđuju ljudi, da se gube životi. Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje, poručila je Murganić.

Izdvojeno


Reci što misliš!