ŽUPANIJA / OGULIN

VODEĆI U HRVATSKOJ

Tvrtka Bjelin u Ogulinu gradi proizvodne hale površine preko 20 tisuća kvadrata, predsjednik Uprave Stjepan Vojinić: Bit će to najveća tvornica drvenih podova u svijetu

Tvrtka Bjelin u Ogulinu gradi proizvodne hale površine preko 20 tisuća kvadrata, predsjednik Uprave Stjepan Vojinić: Bit će to najveća tvornica drvenih podova u svijetu
foto Ogulin u srcu

Iz tvrtke Bjelin najavljuju kako se prva testna proizvodnja u novim proizvodnim halama u Ogulinu očekuje dogodine u rujnu, a stabilna serijska proizvodnja do kraja sljedeće godine.

Bjelin Croatia, odnosno njezina matična tvrtka Pervanovo Invest AB iz Švedske, nakon preuzimanje tvrtke Spačva iz Vinkovaca, postala je jedna od vodećih prerađivača hrastova drva u Hrvatskoj, a osiguranjem opskrbe hrastom ujedno i najveći proizvođač hrastova furnira u Europi.

Grupa Pervanovo, koja trenutačno ima nešto više od 1800 zaposlenika, s proizvodnim pogonima u Vikenu (Švedska) te u Bjelovaru, Ogulinu, Otoku i Vinkovcima, u sljedećih će nekoliko godina proširiti svoj proizvodni kapacitet da bi udovoljila potražnji. Kako je u razgovoru za Lider pojasnio predsjednik Uprave Bjelina Stjepan Vojinić, u Hrvatskoj u ovom trenutku aktivne su investicije u Ogulinu 1 u novu logističko-proizvodnu halu površine 6000 kvadrata, kao i u Ogulinu 2, gdje se završavaju dvije logističke hale površine 15 000 kvadrata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Krećemo s prvom proizvodnom halom od 12.000 kvadrata te pratećom infrastrukturom. Prve proizvodne linije lakiranja, uljenja, profiliranja i automatskog pakiranja naručene su i potvrđene. Prvu testnu proizvodnju možemo očekivati dogodine u rujnu, a stabilnu serijsku proizvodnju do kraja sljedeće godine. Bit će to najveća tvornica drvenih podova u svijetu, najavio je Vojinić.

Inače, grupacija Bjelin, trenutačno izvozi 92 posto prodaje u pedesetak zemalja Europe i svijeta. Sa zaključenjem investicijskog ciklusa u Ogulinu i u naredenom desetljeću, iz Bjelina procjenjuju kako bi ukupna vrijednost prodaje i izvoza trebala biti oko dvije milijarde kuna.

- Naravno, teško je predviđati toliko unaprijed, iskustvo nas uči koliko je teško prognozirati nešto upravo sada kada smo suočeni s pandemijom te da se u vrijeme tehnološkog napretka svijet mijenja sve brže. No ne bude li nepredviđenih situacija, vjerujem da ćemo taj cilj ostvariti, ističe predsjednik Uprave Stjepan Vojinić, ujedno dodajući kako je Bjelin grupa u prošloj godini poslovala više nego zadovoljavajuće s obzirom na izazove uzrokovane pandemijom, i to upravo zahvaljujući svim dionicima na tržištu, partnerima u Hrvatskim šumama, te Vladi Republike Hrvatske, koja je prepoznala kritičnost situacije, te na pravi način pomogla poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta. 

foto Ogulin u srcu

Izdvojeno


Reci što misliš!