ŽUPANIJA / OGULIN

PROMOCIJA

Grad Ogulin naći će se na europskoj kulturnoj ruti spisateljica zahvaljujući Ivani Brlić - Mažuranić, u tijeku evaluacija i certificiranje rute u Vijeću Europe

Grad Ogulin naći će se na europskoj kulturnoj ruti spisateljica zahvaljujući Ivani Brlić - Mažuranić, u tijeku evaluacija i certificiranje rute u Vijeću Europe

Grad Ogulin predstavio je postojeću gradsku infrastrukturu, ali i mnogobrojne projekte kojima promiče kulturu i turizam, te lik i djelo najpoznatije sugrađanke - Ivane Brlić Mažuranić

Ruta spisateljica (Women Writers Route) nova je kulturna ruta razvijena na inicijativu Foruma slavenskih kultura čiji je cilj promicanje lika i djela žena, koje su značajno doprinijele književnom i kulturnom životu, te borbi za ljudska prava na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Na njoj bi se trebao naći i grad Ogulin, koji je član udruge Žene spisateljice osnovne u lipnju 2021. godine upravo s ciljem formiranja i certificiranja ove rute pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe. Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke nacionalni je koordinator za implementaciju Rute u Hrvatskoj. 

Ruta je u srpnju i službeno prijavljena Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, a u svrhu revizije prijave, sjedište udruge u Ljubljani posjetila je gospođa Katalin Nagy iz Mađarske, koja je u svrhu evaluacije posjetila i Ogulin – grad književnog rada i života Ivane Brlić-Mažuranić, jedne o autorica koju predstavlja ova Ruta.  

Domaćini su predstavili postojeću gradsku infrastrukturu, ali i mnogobrojne projekte kojima se promiču kultura i turizam, ali i lik i djelo najpoznatije sugrađanke. Među njima i spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić u ogulinskom Zavičajnom muzeju, kao i Ivaninu kuću bajke, u kojoj je razmatrana i programska djelatnosti te ustanove, ali i zajednički plan programskih događanja i u drugim ustanovama koje su članice Rute spisateljica. 

Iz ogulinske gradske uprave poručuju kako su gošće, na čelu s gospođom Nagy, iskazale iznimno zadovoljstvo gradom i trudom, koji se ulaže u reprezentaciju i promidžbu stvaralaštva Ivane Brlić-Mažuranić.  

Izdvojeno


Reci što misliš!