ŽUPANIJA / OGULIN

POVEĆANJE STANDARDA

Jačanje kapaciteta socijalnih usluga - Dom za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina Ogulin u provedbi 7 milijuna kuna vrijednog projekta

Jačanje kapaciteta socijalnih usluga - Dom za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina Ogulin u provedbi 7 milijuna kuna vrijednog projekta

Kroz projekt će se urediti zgrada Doma te vanjski sadržaji, park i parkiralište, koje se nalazi u krugu dvorišta bolnice u Ogulinu.

Gotovo sedam milijuna kuna vrijedan je projekt Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina Ogulin, na kojem je Karlovačka županija sudjeluje kao partner. Samo predstavljanje projekta i uvodna konferencija "Širenje mreža socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deinstitucionalizacije na području Karlovačke županije" održano je danas u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice.  

Provođenjem projekta unaprijedit će se razvoj socijalnih usluga koje doprinose procesu deinstitucionalizacije i zadržavanju starijih osoba što duže u njihovim domovima.  

Županica Martina Furdek Hajdin u prigodnom je obraćanju na predstavljanju u Ogulinu istaknula važnost ovog projekta, obzirom da u Karlovačkoj županiji od ukupnog broja stanovnika preko 21% čine osobe starije od 65 godina i spadamo u red najstarijih županija po godištu stanovništva u Hrvatskoj.  

- Imamo obvezu našim starijim sugrađanima pružati skrb kakvu zaslužuju te stoga ovakve usluge i ustanove koje ih pružaju moraju biti na visokoj razini kvalitete i dostupnosti. U Karlovačkoj županiji imamo 3 doma za starije i nemoćne osobe te 40 obiteljskih domova ali potrebe bivaju sve veće. Svakako će i izvaninstitucionalna skrb za ovu populaciju ljudi poboljšati kvalitetu njihova života na način da će usluge moći koristiti i u svojim domovima. U tom smislu je posebno dobre rezultate na području Karlovačke županije polučio projekt ZAŽELI, kojim je zaposleno 317 gerontodomaćica, a ukupna vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Projekt se provodi na ruralnim područjima Karlovačke županije gdje je dosta staračkih domaćinstava, čiji su članovi korisnici usluga projekta, istaknula je. 

Ravnateljica Doma Nataša Vučković Ivošević kazala je kako projekt omogućuje povećanje kvalitete života te prevenciju institucionalizacije 60 starih i nemoćnih osoba na području naše županije. Kroz projekt će se urediti zgrada Doma te vanjski sadržaji, park i parkiralište, koje se nalazi u krugu dvorišta  bolnice u Ogulinu. 

Predstavljanju projekta nazočili su i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, predstavnici SAFU-a, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina  Danijel Vukelja i Marinko Herman, predstavnici Gospićko-senjske biskupije na čelu s vlč. Nikolom Pršom, izaslanikom biskupa Zdenka Križića, pročelnica ispostave Porezne uprave u Karlovcu Ruža Rekaš, predstavnici OB Ogulin, centara za socijalnu skrb iz Karlovačke županije. 

Izdvojeno


Reci što misliš!