ŽUPANIJA / OGULIN

"KRIV IM JE GRADONAČELNIK"

Financiranje udruga putem javnog poziva nekima nije dobro sjelo? Gradonačelnik Domitrović: Jedan predstavnik udruge došao mi je sa sjekirom

Financiranje udruga putem javnog poziva nekima nije dobro sjelo? Gradonačelnik Domitrović: Jedan predstavnik udruge došao mi je sa sjekirom
foto ilustracija - KAportal/Pixabay

- Prošle godine jedna braniteljska udruga nije imala potpunu dokumentaciju. Naravno da su se ljutili i da im je kriv bio gradonačelnik, kazao je.

Je li vrijeme da se ogulinska gradska uprava digitalizira, bar u onom djelu koji se odnosi na prijave poziva na natječaj udruga, stipendija učenika i studenata? Pitanje je to koje je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina postavio gradski vijećnik iz oporbenog HDZ-a, Matija Palalić.

Kako ističe, do sada su prijave išle na obrascu na kojem je bilo naznačeno “ispuniti rukom” i koje se dostavljaju poštom ili u gradske prostorije, no mišljenja je da se u današnje vrijeme sam proces može digitalizirati, što bi povečalo transparentnost.  

Na očigled tek tehničko pitanje na koje je gradonačelnik Dalibor Domitrović potvrdno odgovorio, no tu nije stao.  

- Vratit ću se ukratko u 2016. kad je izišao novi Zakon o udrugama, u kojem je definirano da udruge moraju biti financirane putem javnog poziva. Prije se dodjeljivao novac nekim ključem, ne znam, nisam tada bio dio gradske uprave, pa ne znam. U 2017. i 2018. godini kada smo pregledavali dokumentaciju, od 52 udruge, 50 ih je imalo nepotpunu dokumentaciju, kazao je gradonačelnik, te dodao kako mu je to ujedno bio i motiv da sazove sastanak s predstavnicima svih udruga.  

- Možete misliti kakva se je tada pobuna dogodila zbog toga jer su se morali javiti na natječaj. Jedan predstavnik udruge došao je sa sjekirom. Nismo to tada objavili javno, nije to bilo ni primjereno, evo sad to objavljujem jer postoji odmak vremena pa mogu spomenuti. Borili smo se nekako četiri godine da to ustrojimo. Prošle godine jedna braniteljska udruga nije imala potpunu dokumentaciju. Naravno da su se ljutili i da im je kriv bio gradonačelnik, kazao je.  

- Sad vas je pitam, šta vi mislite da mi to napravimo online? Ali svejedno, prijavili smo se na europski javni poziv “Pametni gradovi”. Koliko će on nama funkcionirati u Gradu, jer svi znate koliko su ljudi informatički sposobni to odraditi. Vidjet ćemo, pokušat ćemo, ali radit ćemo paralelno i s papirnatim oblikom, poručio je gradonačelnik.  

Izdvojeno


Reci što misliš!