ŽUPANIJA / OGULIN

REAKCIJA S TERENA

U Jastrebarskom skup nezadovoljnih lokalnih čelnika zbog novog zakona o spajanju "vodovoda", među njima i gradonačelnik Ogulina: Voda je interes građana, ne politike!

U Jastrebarskom skup nezadovoljnih lokalnih čelnika zbog novog zakona o spajanju
Grad Jastrebarsko

Društvo preuzimatelj na uslužnom području Karlovačke županije je Vodovod i kanalizacija d.o.o., Karlovac.

Predstavnici 25 jedinica lokalne samouprave sudjelovali su na sastanku u Jastrebarskom koji je inicirao gradonačelnik Zvonimir Novosel, na temu pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama. 

Sa skupa je poslana jasna poruka kako je nepravedno spajanje vodouslužnih područja koje provodi Vlada RH, te interes građana mora biti ispred politike, što potkrjepljuje odaziv predstavnika različitih političkih opcija.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, s prvim danima ove godine na snagu je stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja. Konkretno, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje. Uredbu koja je stupila na snagu 8. siječnja u roku od šest mjeseci.

U praksi bi to značilo da je jedinicama lokalne samouprave naloženo pripajanje velikog broja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima.

Prema uredbi o uslužnim područjima, Karlovačka županija uslužno je područje 14 i obuhvaća sve gradove i općine u županiji, osim iznimno Općinu Rakovica i naselje Modruš iz Općine Josipdol. Uslužno područje 14 obuhvaća i Općinu Krašić u Zagrebačkoj županiji, te naselja Crevarska Strana i Slavsko Polje iz Općine Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji. Društvo preuzimatelj na uslužnom području 14 je Vodovod i kanalizacija d.o.o., Karlovac.

No, kako su lokalni čelnici poručili sa skupa u Jastrebarskom, pripajanje javnih vodnih isporučitelja trebalo bi se porovesti običnom većinom danih glasova na skupštinama društava, vrijeđajući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine danih glasova, kao i ustavno jamstvo prava vlasništva, mišljenja su lokalni čelnici sa skupa u Jastrebarskom. 

- Odlučili smo da ćemo u svrhu zaštite ustavom zajamčenih prava pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti spornih odredaba Zakona o vodnim uslugama s Ustavom te predložiti da se osporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. Voda je interes građana, a ne politike!, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i pozvao kolege da se pridruže u toj borbi.  

Takvog je mišljenja i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je sudjelovao na sastanku u Jastrebarskom te je kazao kako je grad Ogulin trebao imati vlastito vodouslužno područje, međutim to je promijenjeno. 

- Kontaktirali su me brojni nezadovoljni građani. S pravom su nezadovoljni, isto kao i ja, kazao je.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!