ŽUPANIJA / OGULIN

ESCO MODEL RASVJETE

Poskupljenje struje udar je i na sustav održavanja javne rasvjete - u gradu Ogulinu uvjereni kako su to riješili na vrijeme ugradnjom LED rasvjete

Poskupljenje struje udar je i na sustav održavanja javne rasvjete - u gradu Ogulinu uvjereni kako su to riješili na vrijeme ugradnjom LED rasvjete

Da Grad nije išao u projekt postavljanja nove LED rasvjete danas bi godišnji trošak javne rasvjete iznosio 5,6 milijuna kuna, skoro duplo više nego prije poskupljenja struje

Zamjena javne rasvjete po ESCO modelu na području grada Ogulina itekako se isplatila. Naime, kako je prokomentirao zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, već u prvoj godini ostvarene su značajne uštede u proračunu.  

Prije zamjene rasvjetnih tijela godišnji trošak javne rasvjete, energija i održavanje, iznosio je 3,1 milijuna kuna godišnje, no kako je električna energija u međuvremenu poskupjela da Grad nije išao u projekt postavljanja nove LED rasvjete danas bi ovaj trošak iznosio 5,6 milijuna kuna, mišljenja je Vukelja.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Planirali smo uštedu u iznosu oko 400 tisuća kuna godišnje do otplate svih rata, a nakon toga smo planirali uštedu u iznosu 2,3 milijuna kuna godišnje. Zbog poskupljenja električne energije stvarna ušteda danas iznosi 2,5 milijuna kuna godišnje, a nakon otplate svih rata iznosit će 4,3 milijuna kuna godišnje, naglasio je zamjenik gradonačelnika. 

Prema tome izračunu, izmjenom javne rasvjete ostvarene su uštede u eklektičnoj energiji za 75 posto, a isto toliko je smanjena emisija CO₂.  

- Godinu smo otplatili, preostalo je još 5 godina do otplate svih rata. Ova ušteđena sredstva bit će iskorištena za druge potrebe, a u svrhu poboljšanja standarda života i poslovanja na području Ogulina, kazao je Vukelja.  

Izdvojeno


Reci što misliš!