ŽUPANIJA / OGULIN

POSLJEDICE RATA

Grupacija Bjelin povećava ulaganja u proizvodnju, dodatni napori se ulažu i u dovršetak najveće svjetske tvornice drvenih podova u Ogulinu

Grupacija Bjelin povećava ulaganja u proizvodnju, dodatni napori se ulažu i u dovršetak najveće svjetske tvornice drvenih podova u Ogulinu
Grupacija Bjelin, Ogulin

Iz grupacije Bjelin najavljuju kako će se u kratkom vremenskom periodu fokusirati na proizvode koji se mogu proizvoditi u većim količinama.

Iz tvrtke Bjelin poručuju kako će se suprotstaviti općoj nestašici građevinskog materijala koji utječe na industriju građevinarstva i podova povećanjem ulaganja u svoje proizvodne mogućnosti.

Kako dodaju, ruski rat protiv Ukrajine nedvojbeno će stvoriti negativne posljedice za industriju stvaranjem kašnjenja građevinskih projekata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Bjelin svu svoju hrastovu sirovinu dobiva iz Hrvatske, ali i Rusija i Ukrajina veliki su izvoznici hrasta i drugih drvenih materijala za industriju podnih obloga. Obje zemlje imaju značajnu proizvodnju parketa, koja je sada izravno pogođena ratom koji je u tijeku i kasnijim sankcijama.

Prema Bjelinovim procjenama, 25 posto hrastovih daščica proizvedenih za europska tržišta potječe iz Rusije i Ukrajine. Nedostatak hrasta općenito, a posebno parketa bit će značajan, a mnogi građevinski projekti su u opasnosti od značajnih kašnjenja zbog otkazivanja isporuka podnih obloga. 

Proizvodni pogoni Bjelina i Pervanovo Grupe nalaze se u Švedskoj i Hrvatskoj, s najvažnijim sirovinama dobavljenim iz hrvatskih šuma.

- Opća oskudica drvenih sirovina ne utječe na Bjelinove proizvodne mogućnosti. Kako bi se suprotstavili negativnim posljedicama općeg nedostatka drvenih podova koji utječu na industriju, grupa će povećati svoju proizvodnju i proaktivno surađivati s vlasnicima licenci i drugim proizvođačima podnih obloga, kažu. 

Prošle godine započela je izgradnja tvornice drvenih podova Bjelin Ogulin 2 koja se nalazi u Ogulinu u Hrvatskoj.

- Nakon završetka, tvornica će biti najveća svjetska tvornica drvenih podova. Grupacija je odlučila povećati i unaprijediti ulaganja u postojeće objekte te ubrzati dovršetak nove hrvatske tvornice podova, poručuju iz tvrtke. 

Prioritet će imati proizvodnja Učvršćeno drvo Woodura® drvenih podova, proizvedenih patentiranom tehnologijom Woodura®. Ova proizvodnja zahtijeva deset puta manje hrasta u odnosu na tradicionalnu proizvodnju parketa, što zauzvrat može rezultirati više drvenih podova od manje sirovina. Bjelin će se, u kratkom vremenskom periodu, fokusirati na proizvode koji se mogu proizvoditi u većim količinama. 

Cilj je dati značajan doprinos u zamjeni dijela kapaciteta za proizvodnju drvenih podova koji se sada gube u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine.

Grupa je odmah prekinula svu prodaju Rusiji i Bjelorusiji, što je priopćeno u ranijem priopćenju za javnost iz Bjelina. Grupa podupire Ukrajinu kroz donacije međunarodnom Crvenom križu i UNHCR-u.

Izdvojeno


Reci što misliš!