ŽUPANIJA / OGULIN

WOMEN WRITERS ROUTE

Ruta spisateljica dobila certifikat Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe - grad Ogulin i Ivanina kuća bajke predstavljeni kao primjeri dobre prakse

Ruta spisateljica dobila certifikat Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe - grad Ogulin i Ivanina kuća bajke predstavljeni kao primjeri dobre prakse
Women Writers Route

Ruta okuplja prestižna književna imena, a među njima su se našle Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić-Mažuranić kao predstavnice hrvatskih autorica toga vremena

Ruta spisateljica, čiji su članovi i aktivni dionici kroz Programsko vijeće i TZ grada Ogulina i Grad Ogulin, a gradonačelnik Dalibor Domitrović njezin je počasni predsjednik, dobila je certifikat Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe. 

- Ovaj certifikat usmjerio je pažnju Europe na život i rad književnica čiji se rad slavi na ovoj Ruti pa je tako istaknuto i ime naše Ivane Brlić-Mažuranić, a posebno nas veseli i činjenica da je time na ovoj europskoj kulturnoj karti sada smješten i naš Ogulin, poručili su iz gradske uprave. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova ruta usmjerena je na izvanrednu književnost i životne priče koje su obilježile borbu za ljudska i ženska prava početkom 20. stoljeća. Njihova jedinstvena uloga u povijesti i kulturnoj baštini slavenskog svijeta i cijele Europe bila je iznimno važna, ali nikada zapravo priznata. Među okupljenim prestižnim književnim imenima, našle su se i Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić-Mažuranić kao predstavnice hrvatskih autorica toga vremena.

- Nakon detaljnog procesa prijave, opširne evaluacije koja je uključivala i posjet Ogulinu kao primjeru dobre prakse na Ruti te rigorozne prezentacije u Luksemburgu, višegodišnji trud nagrađen je ovim priznanjem. Certifikacija je službeno predstavljena ovog tjedna na konferenciji za medije u Ljubljani, sjedištu Rute, a predstavile su je Dr. Andreja Rihter, predsjednica udruge Ruta spisateljica i direktorica Foruma Slavenskih kultura, prof. dr. Katja Mihurko Poniž, predsjednica Znanstvenog vijeća i stručnjakinja za ženske studije te profesorica na Sveučilištu Nova Gorica i Tihana Turković, predsjednica Programskog vijeća i ravnateljica Ivanine kuće bajke. NEuropsko razdoblje, izvijestili su iz ogulinske gradske uprave.

Tihana Turković, predsjednica Programskog vijeća Rute književnica i ravnateljica Ivanine kuće bajke u Ogulinu istaknula je tom prilikom kako će aktivnosti osmišljene uz potporu Programskog vijeća zasigurno doprinijeti nastojanju da Ruta dotiče sve segmente društva i društvenog života.

- Posebna pažnja posvećujemo važnim datumima tijekom cijele godine od Međunarodnog dana žena do rođendana svake od autorica, kao i različitim vrstama događanja - pripovijedanja i dramskih predstava, kreativnih i edukativnih radionica i izložbi. Vrijedi napomenuti da su aktivnosti namijenjene različitim dobnim skupinama djeci predškolske dobi, školaraca i studenata, odraslih, stručnjaka i umirovljenika, rekla je Turković.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!