ŽUPANIJA / OGULIN

DA BI SE ODRŽAO STANDARD?

Najskuplji vrtić u Karlovačkoj županiji? Grad Ogulin povećava cijenu boravka djece u vrtiću za gotovo 200 kuna - oporba (HDZ) i roditelji bez prigovora?

Najskuplji vrtić u Karlovačkoj županiji? Grad Ogulin povećava cijenu boravka djece u vrtiću za gotovo 200 kuna - oporba (HDZ) i roditelji bez prigovora?
DV Bistrac

Po novom prijedlogu, cijena 10-satnog programa za jasličku i vrtićku dob iznosit će 791,12 kuna (105 eura) mjesečno

Prođe li sve po planu gradske vlasti, Grad Ogulin bit će prvi grad u Karlovačkoj županiji koji je korigirao cijene boravka djece u vrtiću i dio povećanje troškova prebacio na leđa roditelja. Naime, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nalazi se prijedlog odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga DV Bistrac od roditelja - korisnika usluga, po kojoj će ogulinski roditelji cijenu boravka djece u vrtiću plaćati 30 posto skuplje od 1. listopada.

Po novom prijedlogu, cijena 10-satnog programa za jasličku i vrtićku dob iznosit će 791,12 kuna (105 eura) mjesečno, igraonica 195,90 kuna (26 eura), posebni program 150,70 kuna (20 eura). To je poskupljenje od gotovo 200 kuna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako uvodno pojašnjavaju iz gradske uprave, Grad je dužan je u svom proračunu osigurati minimalno 50 posto ekonomske cijene redovitog programa po upisanom djetetu. 

- Izračun ekonomske cijene za 2022. godinu iznosi 1.957,53 kuna, a prijedlog nove cijene usluge koju financira roditelj korisnik usluge čini 40 posto ekonomske cijene redovitog programa, dodaju u Gradu. 

Inače, cijena boravka djece u vrtiću prije ove korekcije iznosila je za roditelje 600 kuna, no ekonomska cijena do sada iznosila je 1.500 kuna. Iz Grada naglašavaju kako cijene u proteklom razdoblju nisu korigirane, no usred poskupljenja cijene energenata i prehrambenih proizvoda predloženo je povećanje kako bi se održao sadašnji standard boravka djece u vrtiću. 

Umanjenje cijene

Prema odluci, mjesečna cijena usluga vrtića umanjuju se za drugo dijete za 20 posto, za treće i svaki sljedeće dijete ne naplaćuje se pod uvjetom da su članovi istog kućanstva. Samohranom roditelju usluga se umanjuje za prvo dijete 20 posto, za drugo dijete za 20 posto u odnosu na iznos za prvo dijete, za treće i svako sljedeće dijete se ne naplaćuje. 

Roditelju korisniku, invalidu Domovinskog rata iznos sudjelovanja u mjesečnoj cijeni umanjuje se za prvo dijete za 50 posto, za drugo i svako sljedeće dijete se ne naplaćuje. Roditelju čije dijete po preporuci liječnika ne može boraviti u skupini duže od četiri sata dnevno iznos se umanjuje za 50 posto. Roditelju čije dijete pohađa program igraonice iznos sudjelovanja za drugo dijete umanjuje se za 20 posto, a svako treće i sljedeće dijete se ne naplaćuje. 

Roditelj koji koristi pravo na zajamčenu minimalnu naknadu iznos se umanjuje za 70 posto za svako dijete. Udomitelju, korisniku usluge Dječjeg vrtića koji je smješten u udomiteljsku obitelj iznos sudjelovanja u mjesečnoj cijeni usluge DV se ne naplaćuje. 

Cijene vrtića u drugim gradovima Karlovačke županije

Najjeftiniji vrtić plaćaju roditelji ozaljskih mališana, 640 kuna. Cijena boravka u slunjskom i karlovačkim gradskim vrtićima ovisi o visini primanja po članu kućanstva, a najviša cijena iznosi u Slunju 650, a Karlovcu 680 kuna. Cijena boravka djece u dugoreškom vrtiću iznosi 750 kuna. 

Roditelji u gradu Ogulinu po novom će tako plaćati najveću cijenu boravka svoje djece u vrtiću među gradovima u Karlovačkoj županiji. No važno je istaknuti, odluka o novoj cijeni prošla je redoviti postupak savjetovanja s javnošću te nije pristigao niti jedan prijedlog niti komentar.

Moglo bi se onda zaključiti da roditelji imaju razumijevanje za ovakvo povećanje cijene, a bit će da je takvog mišljenja i ogulinska oporba (HDZ), inače vrlo aktivna i glasna u kritikama SDP-ove gradske vlasti. 

Izdvojeno


Reci što misliš!