ŽUPANIJA / OGULIN

STRATEŠKI PROJEKT

U Ogulinu počinje četvrta faza projekta zaštite od poplava - krajem 2023. godine ovaj bi kraj trebao biti siguran od visokih voda

U Ogulinu počinje četvrta faza projekta zaštite od poplava - krajem 2023. godine ovaj bi kraj trebao biti siguran od visokih voda

Predviđeni rok izvođenja radova je 12 mjeseci te će dinamika izvođenja radova ovisiti o dinamici izvođenja Faze 2.

U Ogulinu su uručeni ugovori za četvrtu fazu projekta "Zaštita od poplava Grada Ogulina", vrijednosti 186,2 milijuna kuna, čijom će se realizacijom povećati stupanj sigurnosti grada Ogulina od poplava. Cijeli projekt pripada u strateške projekte Karlovačke županije, a financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Projekt koji je započeo 2019. godine, provodi se u četiri faze. Faza 1 koja obuhvaća radove na pregradnom mjestu retencije je završena. Također, završena je i faza 3 koja se odnosi na izgradnju zaštitnog objekta ribnjaka na rijeci Vitunjčici. Faza 2 obuhvaća izgradnju zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, a trenutno je u tijeku postupak javne nabave za radove i nadzor. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postupak javne nabave je uspješno završen za Fazu 4 te je tom prilikom, u Uredu županice, organizirano svečano uručenje Ugovora za radove i nadzor. 

U nazočnosti županice Martine Furdek Hajdin, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković uručio je Ugovore o izvođenju radova i uslugama predstavnici izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o. Valentini Knežević te predstavniku nadzora nad radovima tvrtki Sedra Consulting d.o.o. Vladimiru Majeru.

- Više sam puta spomenula kako su projekti obrane od poplava Karlovca i Ogulina strateški projekti Karlovačke županije. Hvala svim sudionicima, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Hrvatskih voda do HŽ-a i HEP-a te županijskim djelatnicima koji daju svoj maksimum kako bi se ovaj projekt realizirao. U ovo predbožićno vrijeme, željela bih poručiti našim ogulincima kako svaki ovaj potpisani ugovor znači korak bližu našem cilju, a to je izgradnja brane koja će štititi vaše kuće, vaše domove od velikih voda, istaknula je županica. 

- Od četiri faze, do sada su završene dvije. Sada krećemo s četvrtom fazom radova, čija je vrijednost gotovo 20 milijuna kuna, a planirani završetak radova je krajem 2023. godine. Unatoč porasta cijena građevinskog materijala, možemo kazati da smo i dalje unutar planiranog budžeta, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Predstavnik izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o. Zvonko Dundović zahvalio je svima i kazao kako vjeruje kako će dinamika radova ići prema planu. 

Predviđeni rok izvođenja radova je 12 mjeseci te će dinamika izvođenja radova ovisiti o dinamici izvođenja Faze 2. 

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Izgradnjom brane smanjit će se poplavni rizici grada Ogulina te će ublažiti vodne valove velikih voda ovog područja. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova. 

Izdvojeno


Reci što misliš!