ŽUPANIJA / OGULIN

OBRANA OD POPLAVE

Dio velikog projekta! Uručen ugovor za zaštitu pruge na u zoni retencije Ogulin vrijedan deset milijuna eura

Dio velikog projekta! Uručen ugovor za zaštitu pruge na u zoni retencije Ogulin vrijedan deset milijuna eura

Izgradnjom sustava obrane od poplava u Ogulinu se potencijalna šteta od poplava za manje ekstremne događaje, a to su poplave s povratnim razdobljem od dvije do pet godina, smanjuje za 70 do 80 posto

- Sve faze su ugovorene. Ogulincima treba još malo strpljenja i njihov grad će biti sigurniji. Dnevno se radi na izgradnji sustava obrane od poplava, pomaci su veliki i unazad nekoliko godina je napravljeno veliko ubrzanje nakon što je projekt desetljećima stajao nedovršen, poručila je danas u Karlovcu županica Martina Furdek Hajdin za uručenja ugovora o izgradnji zaštite pruge u zoni retencije Ogulin, što je ulaganje vrijedno deset milijuna eura. Ova svota uključuje i PDV, a dio je većeg projekta izgradnje ogulinskog sustava obrane od poplava ukupne vrijednosti 186.192.281 kuna s PDV-om, kojega Europska unija sufinancira s 158.263.438,85 kuna, koji se provodi od 2014. do kraja ove godine.

Ugovor je prokuristu tvrtke Swietelsky Zvonku Dundoviću uručio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Dundović je rekao da je rok završetka radova 15 mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Posebnost je što se radi u zoni pruge. Kao izvođači imamo možda i najviše iskustva. Gradi se armirano-betonski zid, radi se i nadvožnjak iza ogulinskog kolodvora. To su najveći radovi. Nadam se završiti ih u roku. Odradit ćemo privremenu konstrukciju mosta pa neće biti ometanja željezničkog prometa između Rijeke i Zagreba, objasnio je Dundović.

Ovo je tvrtki Swietelsky treći ugovor na izgradnji sustava obrane od poplava Ogulina, a njihova je ukupna vrijednost veća od dvadeset milijuna eura, izvijestio je Đuroković.

- Dužina brane treba biti oko šest stotina metara. Retencija treba uskladištiti više od šest milijuna kubičnih metara vode. Dalje rješavamo pitanje izmještanja dalekovoda, ceste, vodovoda, što se radi u suradnji s jedinicom lokalne samouprave i Hrvatskom elektroprivredom, iznio je Đuroković i dodao da se prvo za izgradnje sustava obrane od poplava uvećao kapacitet otjecanja ka Zagorskoj Mrežnici, pa je zatim grubo očišćen Đulin Ponor, također radi uvećanja otjecanja i zaštite grada od poplava, no to je tek, objasnio je generalni direktor, smanjilo rizike na najmanju mjeru, ali ne i sasvim riješilo problem, što će učiniti tek upravo ugovoreni radovi, a i dodatno će se očistiti Đulin Ponor, ovoga puta temeljitije.

Izgradnjom sustava obrane od poplava u Ogulinu se potencijalna šteta od poplava za manje ekstremne događaje, a to su poplave s povratnim razdobljem od dvije do pet godina, smanjuje za 70 do 80 posto, za srednjepoplavne događaje s povratnim razdobljem od deset do 25 godina potencijalna šteta se smanjuje na 50 posto, a za ekstremnije događaje s povratnim razdobljem od stotinu godina oko 20 posto.

Upitan za sustav obrane poplava Karlovca Đuroković je rekao će se nastaviti graditi na proljeće.

- Na području takozvane brze ceste treba još dva ili tri tjedna radova, što stoji 50 milijuna kuna. Izvedeni su radovi na potezu Logorište – Mala Švarča, što je također ulaganje od 50 milijuna kuna, a najintenzivniji radovi će se provoditi na području Selca i Rečice – svih šest etapa je ugovoreno, a ukupna im je vrijednost 180 milijuna kuna. Dakle, riječ je ukupno o tristotinjak milijuna kuna ulaganja. Očekujemo nadmetanje za prokop Korana – Kupa i novo veliko gradilište. Gradimo onako kako rješavamo imovinsko-pravne odnose i dokumentaciju, odnosno ovisno o provedbi natječaja, naveo je Đuroković.

Nastavio je da Hrvatske vode nastoje biti senzibilne spram Brodaraca.

- Nekad sve izgleda idilično. Vidimo kakve su klimatske promjene i velike vode će prije ili kasnije doći i do tog mjesta. Nadamo se da će ovaj privremeni sustav izdržati, makar to trajalo dvije ili tri godine. Ako želimo sigurnost, moramo graditi nasipe, pa i armirano-betonske zidove. Nismo s njima sretni, ali ne možete razviti nasip koji traži površinu poprečnog profila od deset do petnaest metara u neposrednoj blizini cesta, pa se negdje, nažalost, mora izgraditi armirano-betonski zid, ali polazimo od sigurnosti građana, zaštiti njihovih života i imovine" poručio je Đuroković.

Izdvojeno


Reci što misliš!