ŽUPANIJA / OGULIN

DRUGA STRANA PRIČE

Iz Grada Ogulina reagirali na prozivke vlasnice poplavljenog skloništa za pse: "Gospođi je očito interes probuditi emocije i tako prikupiti donacije"

Iz Grada Ogulina reagirali na prozivke vlasnice poplavljenog skloništa za pse:
Ilustracija PIXSELL

Novac Grada Ogulina nije novac gradonačelnika da ga on može dijeliti kako mu se prohtije. Udruga se mora javiti na natječaj za javna sredstva u općini kojoj pripada, jednako kao svaka druga udruga u Hrvatskoj, poručio je medijima zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja

Prošlog tjedna gotovo nije bilo medija koji nije prenio vijest kako je sklonište za pse lutalice iz Josipdola "Šapa u srcu" poplavljeno. O toj temi odlučio je danas reagirati zamjenik gradonačelnika grada Ogulina Daniel Vukelja, naročito zbog razloga jer je vlasnica skloništa Anica Pribanić komentirala "da ih gradonačelnik Ogulina ne želi financirati, iako sklonište zbrinjava pse lutalice s ogulinskog područja". 

Kazao je kako ovo nije prvi put da gospođa u nacionalne medije pušta ovakve informacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Očito s ciljem da pobudi emocije i tako prikupi donacije. Nastavno na tvrdnju da gradonačelnik ne želi financirati sklonište, novac Grada Ogulina nije novac gradonačelnika da ga on može dijeliti kako mu se prohtije. Grad Ogulin i gradonačelnik dužni su poštivati hrvatske zakone. Udruga se mora javiti na natječaj za javna sredstva u općini kojoj pripada, jednako kao svaka druga udruga u Hrvatskoj. Udruga Šapa u srcu nije registrirana na području Ogulina nego na području Josipdola, pa se tamo treba javiti na natječaj, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja. 

Dodaje i kako je Grad Ogulin temeljem zakona dužan ugovoriti uslugu zbrinjavanja pasa s ovlaštenom tvrtkom registriranom za tu djelatnost koja udovoljava zakonom propisanim uvjetima. 

- Udruga "Šapa u srcu" ne udovoljava ove uvjete pa Grad Ogulin i iz tog razloga ne može sklopiti ugovor s njima. Grad Ogulin ima sklopljen ugovor za zbrinjavanje pasa lutalica s tvrtkom Centar za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima d.o.o. iz Karlovca. Ta tvrtka ima odgovarajuće uvjete, pet stalno zaposlenih njegovatelja pasa i domara koji se brine o nastambama. Ova tvrtka je pod nadzorom veterinarske inspekcije i obavlja posao u skladu sa zakonom. Ogulinski psi lutalice se u ovom skloništu drže do prirodne smrti ili dok ih netko ne udomi. Za to godišnje Grad Ogulin plaća oko 70 tisuća eura, jer nam je to i zakonska obveza, istaknuo je Vukelja. 

Naglašava i kako sklonište u Karlovcu udovoljava visokim standardima za zbrinjavanje pasa lutalica. Ističe, primjerice, psi su u odvojenim boksevima grupirani prema naravi, dobi, veličini. Sklonište ima prostorije za pripremu hrane, za kupanje pasa, za izolaciju bolesnih pasa, za kuje sa štencima, ima posebne bokseve za štence koji su dijelom u grijanom zatvorenom prostoru, prostoriju za pregled i prijem životinja, a ima i ugovore s veterinarskim stanicama u Ogulinu i Karlovcu za veterinarsku skrb i pomoć.

- Sklonište u Karlovcu je prošle godine udomilo oko 400 pasa lutalica, što znači da u prosijeku udome više od jednog psa dnevno. Svi psi lutalice koji se zaprime u sklonište prolaze veterinarsku obradu, uklanjaju im se vanjski i unutrašnji paraziti, liječe se od eventualnih ozljeda ili bolesti. Psi, dok se ne oporave, dobivaju dodatke prehrani, minerale i vitamine. U prijelaznom razdoblju, dok se ne priviknu na uvjete u sklonište, dobivaju sredstva za umirenje, da bi im se smanjio stres. Svi psi su cijepljeni i sterilizirani, tako da novi vlasnici koji udome životinje nemaju nikakvih troškova u tom smislu, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja zaključno.

Izdvojeno


Reci što misliš!