ŽUPANIJA / OGULIN

MOST NA DOBRI

Ogulince brine dinamika radova na Molinarijevom mostu: "Koje godine u lipnju bi radovi trebali završiti?" Provjerili smo u ŽUC-u imali razloga za brigu

Ogulince brine dinamika radova na Molinarijevom mostu:
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ugovoreni rok završetka radova je 270 dana od dana uvođenja izvođača u posao što je, kažu u ŽUC-u, realan rok s obzirom da se radi o sanaciji kamenog mosta koji je zaštićeno kulturno dobro i zahtijeva kompleksnije sanacijske radove od mostova izgrađenih od drugih materijala uzimajući u obzir nepovoljne vremenske prilike

Nakon godina obećavanja prije četiri mjeseca započeli su sanacijski radovi na Molinarijevom mostu u Ogulinu, koji je sagrađen 1874. godine u sklopu tadašnje ceste Rudolfine.

Most je zaštićeno kulturno dobro, stoga se i radovi izvode prema projektu sanacije na koji je ishođeno odobrenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, kako se je moglo čuti na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Ogulince brine dinamika radova, naročito zbog činjenica jer se navodi da je rok njihova završetka mjesec lipanj. 

- Jedan dan jedan radnik, drugi dan drugi radnik, treći dan nema radnika. Vjerojatno dolaze samo mijenjati akumulator za signalizaciju. Koje godine u lipnju će to biti završeno, komentirao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina vijećnik Jurica Pribanić (SDP). 

Gradonačelnik Dalibor Domitrović kazao je kako je i njemu poznat lipanj kao rok završetka radova. 

- Isto kao što vi vidite kakva je dinamika radova, vidim i ja. Jedan dan smo obilazili teren i dva radnika su nešto radila, komentirao je gradonačelnik te dodao kako će provjeriti kod ŽUC-a kakvo je stanje na terenu. 

Vremenske neprilike ometale radove

Provjerio je i KAportal te kako nam odgovaraju iz ŽUC-a, do sada su izvedeni radovi  armirano betonske ploče, hidroizolacija i nosivi sloj asfalta na nizvodnom prometnom traku. 

Napominju kako će nakon izvedbe kamenih odsječaka ograde i čelične zaštitne ograde radovi će se pojačanim intenzitetom odvijati na uzvodnom prometnom traku. 

FOTO: Županijska uprava za ceste Karlovac
 

- Po dovršetku radova na razini kolnika promet će biti pušten u oba prometna traka, a nastaviti će se radovi na pročeljima i svodovima mosta. Radovi se odvijaju prema planu, koliko to nepovoljne vremenske prilike dozvoljavaju (kišni periodi i visoki vodostaj rijeke), naglašavaju iz ŽUC-a Karlovac. 

Dodaju kako veliku pažnju izvođač pridaje i tehnološkim uvjetima, postizanju traženih čvrstoća i vlažnosti konstrukcijskih elemenata prije primjene sanacijskih materijala  s obzirom da se radovi izvode prema projektu sanacije na koji je ishođeno odobrenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu jer je riječ o mostu koji je zaštićeno kulturno dobro.

23 projekta na području županije 

Radove izvodi tvrtka Vacon d.o.o. iz Karlovca čija ponuda je odabrana kao ekonomski najpovoljnija temeljem ponovljenog javnog nadmetanja u studenom 2022.godine te je potom sklopljen i ugovor o izvođenju radova sanacije mosta .

Iz Županijske uprave za ceste podsjećaju da je prvo javno nadmetanje objavljeno u listopadu 2022. godine,  pristigla je jedna ponuda čiji je iznos bio za 166,7 tisuća eura iznad procijenjene vrijednosti, isto su poništili i raspisali novo. 

Napominju kako je javno nadmetanje provedeno krajem 2022. godine uzimajući u obzir žalbene rokove kako bi u proljeće 2023. godine radovi mogli započeti, nažalost zbog snijega i kišnog perioda radovi se nisu mogli izvoditi punim intenzitetom. 

Ugovoreni rok završetka radova je 270 dana od dana uvođenja izvođača u posao (15.10. 2023.) što je, kažu u ŽUC-u, realan rok s obzirom da se radi o sanaciji kamenog mosta koji je zaštićeno kulturno dobro i zahtijeva kompleksnije sanacijske radove od mostova izgrađenih od drugih materijala uzimajući u obzir nepovoljne vremenske prilike. 

- S obzirom na niz infrastrukturnih problema odnosno posljedica potresa, poplava, odrona i slično Županijska uprava za ceste je pokrenula sigurnosno rješavanje istih sukladno stupnju njihove ugroženosti. Pristupili smo sanaciji i obnovi niza klizišta (na županijskoj cesti ŽC 3258 u Žalčevoj Kosi u Općini Cetingrad, na lokalnoj cesti LC 34120 na području Grada Slunja u Veljunu,  na županijskoj cesti ŽC 3229 Svinica Krstinjska u Općini Vojnić, na lokalnoj cesti LC 34029 u mjestu Donji Oštri Vrh i na županijskoj cesti ŽC 3144 dionica Grdun na području Grada Ozlja ) i mostova ( na županijskoj cesti ŽC 3266 u Furjanu na području Grada Slunja i Molinarijev most u Ogulinu na ŽC 3254), naglašavaju u Županijskoj upravi za ceste. 

Za neke od gore navedenih radova nadmetanja su provedena krajem 2022. godine i početkom 2023. godine, a pojavom mogućnosti financiranja radova iz Fonda solidarnosti Europske unije iste su prijavljeni. 

- Radovi koji ne budu realizirani u cijelosti do 30. lipnja 2023. godine odnosno čiji je rok završetka nakon tog datuma financirati će se iz vlastitih sredstava ŽUC-a uz postojanje mogućnosti financiranja kroz pomoći iz Ministarstva. Ovdje su pobrojeni neki od 23 projekata koji su prijavljeni na Fond solidarnosti Europske unije, a koji su raspršeni našom Županijom i čija dinamika s obzirom na njihov obuhvat i kompleksnost ne može biti jednaka na svim dijelovima Županije, naglašavaju u ŽUC-u Karlovac. 

Izdvojeno


Reci što misliš!