ŽUPANIJA / OGULIN

Pismo iz Bruxellesa

Gradonačelnik Ogulina dobio odgovor od Europske komisije: Raspitujemo se pri ministarstvu o projektu "Aglomeracija", valja se prvo žaliti nacionalno

Gradonačelnik Ogulina dobio odgovor od Europske komisije: Raspitujemo se pri ministarstvu o projektu

Dalibor Domitrović je pisao izvršnoj vlasti EU zabrinut da bi svi građani Karlovačke županije mogli podmirivati štetu nastalu u Zvijezdi

Povjerenica predsjednice Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira je odgovarajući na pismo gradonačelnika Ogulina saborskog zastupnika i predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Karlovačke županije Dalibora Domitrovića vezano za projekt karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa" poručila da je EK raspitala pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i da primjedbe prvo treba dati na nacionalnim tijelima.

Gradonačelnik je pisao Europskoj komisiji zabrinut da bi zbog pripojenja ostalih komunalnih društava u Karlovačkoj županiji Vodovodu i kanalizaciji svi građani županije mogli podmirivati štete nastale u Zvijezdi za provedbe radova u sklopu projekta ukupne novčane vrijednosti 67 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

E. Ferreira je napomenula da je projekt sufinanciran je iz Kohezijskog fonda i da je odabran u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020" te podržan od strane Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

- Što se tiče sufinanciranja iz Kohezijskog fonda, treba napomenuti da to spada pod podijeljeno upravljanje, pristup komplementarnosti i partnerstva između EK i država članica. To znači da je na temelju načela supsidijarnosti provedba sufinanciranih aktivnosti odgovornost država članica, na najprimjerenijoj teritorijalnoj razini i prema institucionalnom sustavu svake države članice. U okviru podijeljenog upravljanja, države članice su odgovorne za odabir i provedbu pojedinačnih projekata i za uspostavu sustava upravljanja i kontrole. Posljedično, žalbe koje se odnose na navodne nepravilnosti koje utječu na projekte moraju se prije svega ispitati od strane upravljačkog tijela predmetnog programa, putem aranžmana koje države članice moraju uspostaviti u tu svrhu – navela je povjerenica, a upravljačko tijelo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.


Komisija je zatražila od tog ministarstva podatke "o poduzetim koracima za ispitivanje mogućih nepravilnosti".

- Nakon što se dobije i procijeni odgovor upravljačkog tijela, službe Komisije će Vas obavijestiti u skladu s tim. Ako smatrate da su odluke koje su donijela nacionalna upravljačka tijela bile štetne za Vas, dostupna su Vam prava žalbe na nacionalnoj razini kako biste dobili zadovoljštinu – poručila je E. Ferreira Domitroviću.

Sličan odgovor od Europske komisije dobili su ranije i iz inicijative građana Zvijezde i Gaze.

Izdvojeno


Reci što misliš!