ŽUPANIJA / OGULIN

POSRNULI HOC

Konačno dobre vijesti s Bjelolasice: Slovačkim investitorima stiže dozvola za uređenje skijališta, a zna se i što će biti s restoranom na Sabljacima!

Konačno dobre vijesti s Bjelolasice: Slovačkim investitorima stiže dozvola za uređenje skijališta, a zna se i što će biti s restoranom na Sabljacima!
Atelier AAE

Glavni preduvjet da investitori krenu u investiciju ili pak pronađu ulagače. Početna kalkulacija od 70 milijuna eura vrijednosti projekta će biti premašena.

Nakon tri godine "jurenja" papira, slovački vlasnici su pred ishođenjem građevinske dozvole za skijalište na Bjelolasici. Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović je potvrdio Jutarnjem listu da se dozvola očekuje u listopadu. To je glavni preduvjet da investitori krenu u investiciju ili pak pronađu ulagače, s obzirom na to da će početna kalkulacija od 70 milijuna eura vrijednosti projekta ipak biti premašena.

Podsjetimo, slovačko poduzeće Bioelektro Energy 3 kupilo je "srce" Bjelolasice, skijalište i nekoliko zgrada s pansionima, a s češkim poduzećem SE-Solar III partner je u poduzeću Bjelolasica Mountain Resorts d.o.o. koje sada nastoji oživjeti sadržaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Slovački investitori su i dalje u izradi dokumentacije, imaju strašno puno problema, od prostornoplanske dokumentacije i izrade studije zaštita okoliša do neriješenih imovinskih odnosa. Projekt je zahtjevan. Znam da su u lipnju dobili lokacijsku dozvolu za skijalište, građevinsku dozvolu za adaptaciju jednog paviljona prije nekih mjesec dana, kao i još dvije građevinske dozvole, jednu za rekonstrukciju teniskog i jednu za rekonstrukciju igrališta za mini-golf. Posljednje što znam jest da planiraju podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za skijalište u listopadu, na što se sve ostalo zapravo veže - rekao je gradonačelnik Domitrović Jutarnjem.

Dio paviljona kupilo je poduzeće Benek d.o.o. iz Zagreba, ali tamo nema neke poslovne aktivnosti glede Bjelolasice, te vjerojatno i oni čekaju da se počne s uređenjem skijališta kao zamašnjaka projekta.


Još su tri objekta bila u sklopu HOC-a Bjelolasica, od čega dva u Ogulinu, jedan je upravna zgrada, a druga je zgarište restorana na Sabljacima. Nijedan od ta dva objekta još nije zaživio.

Vlasnik upravne zgrade Milan Turković je rekao Jutarnjem da se zemljište na kojem je zgrada vodi kao industrijska zona, a sama zgrada je povijesna baština.

- Čekam izmjenu prostornog plana da mogu prionuti obnovi. Ne znam što će to biti, ovisi o konzervatorima s kojima ću nakon toga sjesti i pitati ih što mi dopuštaju - rekao je Milan Turković Jutarnjem.

Njegov brat Ivan Turković je ove godine otkupio plac na kojemu se nalazio restoran kraj Sabljaka. On planira sadržaj proširiti smještajnim kapacitetima i bungalovima.

Potvrdio je Jutarnjem da želi obnoviti restoran, ali samo u donjem dijelu, dok bi gore uredio sobe u koje bi mogao primiti jedan do dva autobusa gostiju, a okolo bi sagradio kamp s bungalovima. Za sve to treba mu nova promjena prostornog plana koja je u tijeku, a onda će sjesti, kaže, s arhitektima i krenuti u realizaciju projekta.

- Ja sam žalostan što je naša birokracija izuzetno spora i inertna i mislim da je to najveći problem svega. Mogu reći da je slovački investitor vrlo ozbiljno pristupio tom projektu, ali ne mogu reći da će oni i investirati ili će, kada dođu do dozvole, sve prodati. Uvjeravaju me da će investirati, iako su već u nekoliko navrata zbog birokracije rekli da će od svega odustati. Primjer, pogonski mehanizam i kućica za žičaru su sagrađeni na križanju četiri parcele s tko zna koliko vlasnika. Tko to može raspetljati? Ali, netko je nekada za to izdao građevinsku dozvolu, a takvih situacija ima puno - zaključio je gradonačelnik Domitrović.

Podsjetimo, u sastavu HOC-a Bjelolasice je radio i hotel Jastreb u Begovu Razdolju, koji je kupio istarski poduzetnik Vlado Fornazar, no on je u međuvremenu odustao od obnove te ga sada prodaje na "Njuškalu".

Prva projekcija "Bjelolasica Mountain Resortsa", kako su skijališni kompleks posrnuloga HOC-a Bjelolasica nazvali slovački investitori, objevljena je prošle godine u srpnju. Možete se prisjetiti ovdje.

Izdvojeno


Reci što misliš!