ONI ZNAJU KAKO

Unatoč oskudnom proračunu i povećanju troškova, sve što su planirali u Ribniku su i realizirali – u jednom projektu dobro bi im došla pomoć Karlovačke županije

- Nadamo se da će se i Županija uključiti i prepoznati rad koji se odvija na području Ribnika, kao i hitnu potrebu za ustanovom za predškolski odgoj te nam pomoći, poručili su iz Općine Ribnik

Iako se često spominje u kontekstu Općine koja budućnost nema i treba je ukinuti, oni sami od sebe nisu odustali. Riječ je, naime, o Općini Ribnik, prema broju stanovnika najmanjoj općini u Karlovačkoj županiji, a koja će ovu godinu završiti s nikad većim brojem realiziranih projekata i nikad većom apsorpcijom financijskih sredstava. 

Od osam aktualnih projekata, sedam je sufinancirano od strane ministarstava, dva od strane županije te jedan iz općinskog proračuna. Ukupna vrijednost svih premašuje iznos od 1,7 milijuna kuna, od toga više od 790 tisuća kuna stiglo je ministarstava, a od strane Karlovačke županije tek 28 tisuća kuna.

Kako nam pojašnjavaju, još u proljeće izvršeni su radi na osvjetljenju šetnice uz jezero Rilac, kao i obnovi postojeće sjenice, a završni touch dati će solarne klupe čije postavljene uskoro kreće.

Prijavom na javne pozive Fonda za zaštitu okolišu osigurali su 80-postotno sufinanciranje na tri projekta. 

Radi se o projektima “Pametna općina Ribnik”- povećanje sigurnosti u prometu, sprečavanje vandalizma, neovlaštenog bacanja otpada u kontejnere, smanjenje mogućnosti ilegalnog prelazaka granice, zatim “Programski sustavi- implementacija programa za potrebit rad javne uprave”, te nabavka kanti za odvojeno prikupljanje otpada, pojašnjavaju nam iz Općine.

Plodonosna suradnja s ministarstvima

Od strane Ministarstava regionalnog razvoja sufinanciran je projekt “Energetska obnova zgrade DVD-a Ribnik”, koji se sastoji od izmjene stolarije te postavljanja toplinske fasade, te su radovi upravo u tijeku.  

Od Ministarstva turizma i sporta sufinancira se postavljanje umjetne trave na malonogometnom igralištu, uz koje će biti postavljeno vanjsko vježbalište i novo dječje igralište koje dijelom sufinancira Županija, a Ministarstvo graditeljstva sufinancirat će rušenje zgrade bivšeg MUP-a, te izgradnju parkinga, dok je elaborat za rušenje zgrade sufinancirala Županija.

“Tražimo pomoć Županije”

Ne dobivanje zelenog svjetla za projekt uređenja prostorija u kojoj bi se provodila usluga predškolskog odgoja jedino je za čim žale u Općini Ribnik. No kako ističu, projekt i dalje ostaje prioritet te će iduće godine, ukoliko drugačije neće biti moguće, isfinancirati iz vlastitih sredstava. 

– Nadamo se da će se i Županija uključiti i prepoznati rad koji se odvija na području općine Ribnik, kao i hitnu potrebu za ustanovom za predškolski odgoj te nam pomoći. Ovim putem pozivamo sve obrtnike koji se bave uslugom dadiljanja da nam se obrate pošto je potreba za istom više nego potrebna, poručuju iz općinske uprave. 

Inače, socijalni program visoko je na listi prioriteta ove Općina, te su u 2022. uveli novu mjeru kojom sufinanciraju maturalac osnovnoškolcima. 

– Trudimo se kroz razne subvencije  vrtića, prijevoza, udžbenika, stipendija, pa uskoro i dijela prehrane olakšati roditeljima i pokušati ih zadržati na našem području, ali i privući neke nove, dodaju.

“Novo Ribničko ruho”

Osim toga, uskoro kreće obnova dijela elektro mreže na potezu Skradsko selo – Jarnevići koje će izvoditi HEP, pošto isti je u veoma lošem stanju te je jedan od uzroka  stalnom nestanku struje prilikom lošeg vremena, a važnim u Općini ističu i dva nova poduzetnika koja od ove godine posluju u ribničkom kraju. Kako ističu, ovo je veoma bitno za Ribnik jer industrija je glavni pokretač svakog društva i zajednice.

– Uz sve projekte, ali i u ostale poslove uloženo je puno administrativnog posla, vremena, truda i rada koji nije vidljiv mještanima i nažalost ne možemo pokriti sva područja pošto općinska uprava ima samo dva zaposlena službenika, te će uvijek postojati oni koji će biti ne zadovoljni neovisno o tome šta se radilo. Ipak veseli nas činjenica da će se u ovoj godini provest nikad više projekata čak i uz naš oskudni proračun. I uz porast cijena materijala i energenata uspjelo se iz ničeg napraviti nešto, a to je samo dio “novog  Ribničkog ruha” kojeg želimo ostvariti do 2025 godine, poručili su iz općinske uprave. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest