FINANCIRAJU HRVATSKE VODE

Potpisani ugovori za projektiranje vodovodnog sustava Lička Jesenica – Rakovica-Plitvice: Rješavanje vodoopskrbe na ovom području traje već 28 godina

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U tom se razdoblju "bušilo na sve strane”, no u tim se bušotinama nisu pronašle dovoljne količine vode, ali je sada u Ličkim Jesenicama pronađeno izvorište od 74 litara vode u sekundi, što je adekvatan izvor


U općini Rakovica potpisani su ugovori za financiranje izrade projektne dokumentacije “dobavnog vodovodnog sustava Lička Jesenica-Rakovica- Plitvička jezera”, čime počinje rješavanje 30-godišnjeg problema ljetnih redukcija vode na rakovičkom području.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da im je ovaj ugovor od 400.000 eura prvi u 2023., te kako se nada da će projektanti završiti posao i prije od ugovorenih 18 mjeseci.

Naglasio je kako se na rješavanju vodoopskrbe u općinama Rakovica i Plitvička jezera radi 28 godina. U tom se razdoblju “bušilo na sve strane”, no u tim se bušotinama nisu pronašle dovoljne količine vode, ali je sada u Ličkim Jesenicama pronađeno izvorište od 74 litara vode u sekundi, što je adekvatan izvor.

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL 

Direktor Hrvatskih voda Đukoković je obećao i potrebna sredstva za radove na vodovodnoj mreži kako bi se u zaustavili svi prekomjerni gubici u vodovodnoj mreži općina Rakovica, Saborsko i Plitvička jezera.

Komplicirano projektiranje i izgradnja 

U ime investitora projekt je potpisao direktor komunalne tvrtke Ivan Hodak, Spelekom d.o.o., a u ime projektanata zajednice direktor tvrtke Via factum Đani Zrilić koji je istaknuo kako je riječ o zahtjevnom poslu projektiranja dobave vode iz oko 40 kilometara udaljene Ličke Jesenice. Napomenuo je da je posao preuzelo devet projektantnih kuća, zajednice ponuditelja.

Načelnik općine Rakovica Mihovil Bičanić rekao je kako projektiranje tek treba pokazati hoće li se graditi hidrotehnički tunel kroz brdo Skrada ili će se ono zaobići, a poznato je da će se voda crpiti s ušća malog u veliko Vrelo, odnosno potoka Lička Jesenica, gdje su u 2022. završena hidrotehnička istraživanja i pokazala da rezerve vode zadovoljavaju potrebe.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin iznijela je podatke koji pokazuju da Rakovica prednjači u turizmu, napomenuvši da Karlovačka županija ostvaruje 24 posto svih noćenja u svim kontinentalnim županijama, bez Zagreba, a samo Rakovica tu participira sa 48 posto dolazaka i noćenja turista.

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg rekao je kako će kroz Vojni poligon Eugen Kvaternik proći oko devet kilometara buduće vodovodne mreže. Zahvalio je Hrvatskim vodama koje, istaknuo je, nikada ranije nisu toliko ulagale i realizirale toliko projekata kao u posljednjih nekoliko godina.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora je domaćinima na početku važnog projekta čestitala saborska zastupnica Nada Murganić, a u ime premijera Andreja Plenkovića izaslanik državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mirko Šiljeg.

Šiljeg je kao član Međuresornog povjerenstva za zaštitu plitvičkih voda naglasio kako je ovaj projekt važan i za povratak stanovništva u kraj iz kojeg su otišli tijekom Domovinskog rata, ali i za razvoj turizma i ekologije, da se zaustave prekomjerni gubici pitke vode. Naglasio je da se na nacionalnoj razini radi kao nikada do sada na rješavanju problema vodoposkrbe i odvodnje.

Tek će se nakon projektiranja znati koliko će koštati gradnja sustava, ali je Đuroković dao procjenu da će biti potrebno najmanje 20 milijuna eura.

Na potpisivanju ugovora bio je najavljen i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ali se zbog sastavka užeg kabineta Vlade ispričao.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest