ŽUPANIJA / OPĆINE

KULTURNA DOBRA

Općina Josipdol osigurala sredstva Ministarstva kulture za zaštitu kulturne baštine

Općina Josipdol osigurala sredstva Ministarstva kulture za zaštitu kulturne baštine

Iz programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture, Općina Josipdol osigurala je financijsku potporu za obnovu Starog grada Modruša i crkve sv.Josipa.

Za obnovu i zaštitu nepokretnih kulturnih dobara u općini Josipdol, Ministarstvo kulture osiguralo je 240 tisuća kuna. U sklopu programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2020. godine financijsku potporu osigurao je Stari grad Modruš u iznosu od 150 tisuća kuna, a Župni ured Josipdol za obnovu Župne crkve Sv. Josipa iznos od 90 tisuća kuna.

Općina Josipdol od 2015. godine u suradnji s Ministarstvom kulture provodi građevinsku sanaciju zidina Starog grada Modruša te je u potpunosti pripremljena sva potrebna dokumentacija. Dio je i županijskog projekta „Dodir civilizacije“ koji ima za cilj objediniti povijesne lokacije starih gradova, obnoviti i staviti ih u funkciju razvitka ruralnih krajeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stari grad Modruš jedan je od najpoznatijih srednjovjekovnih kula u Hrvatskoj, a kao crkveno područje i središte Modruške župe spominje se već u 12 stoljeću. Modruški kastrum je bio opasan obrambenim zidinama, unutar kojih su središnji dio zauzimale branič kula i građevine za stanovanje, sjeverni dio prostori za gospodarske potrebe, a južni za trgovačke. Branič kula kvadratnog tlocrta jedna je od najvećih poznatih srednjovjekovnih kula u Hrvatskoj. Danas su vidljivi samo ostaci tog impresivnog starog Grada, koji su dani na upravljanje Općini Josipdol u prosincu 2018. godine odlukom Ministarstva državne imovine.


Reci što misliš!