ŽUPANIJA / OPĆINE

MODERNIZACIJA

U Općini Vojnić realiziran projekt WiFi4EU, a do kraja godine dobit će i prvu javnu elektro punionicu za vozila

U Općini Vojnić realiziran projekt WiFi4EU, a do kraja godine dobit će i prvu javnu elektro punionicu za vozila
foto ilustracija

Zahvaljujući projektu Europske Komisije Općina Vojnić na nekoliko lokacija osigurala je besplatnu WIFI mrežu, a do kraja godine u sklopu projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će i elektro punionicu za vozila.

Općina Vojnić pustila je u rad besplatnu WIFI mrežu na javnim površinama u sklopu projekta WiFi4EU. Riječ je projektu Europske Komisje kojim je u drugom krugu javnog poziva u svibnju 2019. godine, Općina Vojnić osigurala voucher u iznosu od 15 tisuća eura. Nakon instalacije potrebne opreme, lokacije besplatne mreže u općini Vojnić su općinski park, Dom kulture, igralište osnovne škole te teniski i nogometni tereni.

Osim toga, Vojnić je će do kraja godine dobiti i prvu javnu elektro punionicu za vozila ukupne vrijednosti gotovo 112 tisuća kuna, koja će biti smještena na parkiralištu u centru općine na Trgu Stjepana Radića 1. Pitanje je, naravno, samo tko će ih koristiti, ali to i nije problem samo malih općina kao što je Vojnić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 - Na navedenoj lokaciji postoji zakupljena angažirana snaga te je dovoljna za potrebe elektro punionice 22 kW od strane HEP-a, što je potvrđeno elektroenergetskom suglasnosti HEP- Operator distribucijskog područja d.o.o., Elektra Karlovac, poručuju iz Općine Vojnić.

 Za realizaciju projekta Općina Vojnić osigurala je dio sredstva u visini od 33.468 kuna i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu javnog poziva za neposredno sufinanciranje gradnje punionica vozila na električnu energiju 2019. godine.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručuju kako nastoje kroz niz aktivnosti kao što je i ovaj javni pozovi za izgradnju elektro punionica, potaknuti transformaciju prometnog sustava u čišći i energetski učinkovitiji, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša ispušnim plinovima i bukom.

 - U bliskoj budućnosti punionice će biti sastavni dio građevinskih projekata i imat će ih svaka nova zgrada, a do tada je na nama da postojeći sustav što bolje prilagodimo, kako bi tranzicija bila što brža i učinkovitija, poručuju iz Fonda.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!