ŽUPANIJA / OPĆINE

DAN OPĆINE

Općina Žakanje slavi svoj dan, načelnik Jurkaš najavio značajna komunalna ulaganja

Općina Žakanje slavi svoj dan, načelnik Jurkaš najavio značajna komunalna ulaganja

Na današnji dan prije 27 godina, Općina Žakanja prestala je biti dio bivše općine Ozalj i postala je samostalna lokalna samoupravna jedinica.

Općina Žakanje slavi svoj dan. Naime, novim teritorijalnim ustrojem koji je uslijedio 1993. godine bivša općine Ozalj prestala je postojati te je Žakanje zajedno sa susjednim područjima Kamanja i Ribnika postala zasebna lokalna samoupravna jedinica. Od 1997. godine, a kasnije i 2003. godine izgubila je ribničko i kamanjsko područje njihovim formiranjem u samostalne lokalne jedinice, no i dalje je ostala najveća općina na ozaljskom području.

Iza svoga 27-godišnjeg postojanja promijenila je tek dva načelnika, četvrto stoljeća na čelu joj je bio HDZ-ov Nikola Sopčić, a zadnje tri godine u rukama su nezavisnog Danijela Jurkaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema mnogim pokazateljima općina Žakanje jedna je među najrazvijenijim u Karlovačkoj županiji, no, prema riječima načelnika Jurkaša prostora za razvoj itekako ima, naročito kako kaže, ako se usporedimo sa susjednim slovenskim općinama koja su jedan dobar primjer promišljenog infrastrukturnog razvoja.

U ovoj godini Općina Žakanje bilježi nikad veći proračun koji iznosi 9,1 milijuna kuna, a iza nje su i prvi europski projekti.

-U prošloj godini realizirali smo prvi u Karlovačkoj županiji projekt izgradnje reciklažnog dvorišta s 85% europskih sredstava. U drugom krugu javnog poziva Europske Komisije osigurali smo voucher u iznosu 15 tisuća eura za besplatni internet na javim površinama. Nadamo se uskoro pozitivnim rezultatima natječaja Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kojim planiramo obnovu šumske prometnice duljine 4,2 km kao i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za projekt razvoja i revitalizacije prostora u javnom vlasništvu koji provodimo zajedno s udrugom Zvončići iz Karlovca.

Osim europskih projekata trenutno se u Općini Žakanje provode i druge značajne investicije kojim se nastoji poboljšati kvaliteta života na ruralnom području, jedan od njih su zasigurno modernizacija i rekonstrukcija cjelokupne mreže javne rasvjete u vrijednosti preko milijuna kuna.

- Najvažniji infrastrukturni projekti su zasigurno izgradnja nove pristupne ceste poslovnoj zoni, kako bi se rasteretio centar mjesta oko osnovne škole, ali i izgradnja prijeko potrebne kanalizacijske mreže za koju pripremamo projektnu dokumentaciju u suradnji s Komunalnim Ozalj d.o.o. i Hrvatskim vodama.

Kao općina koja ima dugo tradiciju bavljenja poljoprivredom i među prvima je u Karlovačkoj županiji prema broju registriranih obiteljskih gospodarstava, uskoro kreće  i zakup državne poljoprivredne zemlje u nekadašnjem nasadu voćnjaka Karlovačke pivovare u Kohanjcu.

-Radi se o 60 hektara državne zemlje koja je temelj Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem dana Općini na upravljanje te će tijekom ove godine krenuti javni poziv za zakup parcela. Vjerujem da ćemo konačno uspjeti dugoročno riješiti pitanje Kohanjca na zadovoljstvo poljoprivrednika.

Iako je ove godine zbog epidemije koronavirusa izostala svečana sjednica Općinskog vijeća i prigodna svečanost, načelnik Danijel Jurkaš želio je iskoristiti priliku te ovim putem čestitati svojim mještanima Dan Općine i zahvaliti svima koji su svojim doprinosom i zalaganjem doprinijeli razvoju lokalne zajednice.

Izdvojeno


Reci što misliš!