ŽUPANIJA / OPĆINE

GDJE JE ZAPELO?

Gdje je zapela obnova DC6 od Netretića do Jurovskog Broda? Načelnici općina Žakanja, Ribnika i Netretića traže ubrzanje postupka projektiranja i početka radova

Gdje je zapela obnova DC6 od Netretića do Jurovskog Broda? Načelnici općina Žakanja, Ribnika i Netretića traže ubrzanje postupka projektiranja i početka radova

Iako je na sjednici Vlade u Karlovcu u prosincu 2018. godine pompozno najavljen početak projektiranja dionice DC6 od Netretića do GP Jurovski Brod, a zatim i rekonstrukcija kolnika i izgradnja pješačkih staza, do danas postupak izrade idejnog, glavnog i izvedbenog projekta nije ni započeo.

Načelnici Danijel Jurkaš, Željko Car i Marijan Peretić uputili su zahtjev Hrvatskim cestama d.d. za ubrzanje postupka izrade projektne dokumentacije s ciljem što prije obnove državne ceste DC6 od graničnog prijelaza Jurovski Brod do Netretića. 

Naime, još u prosincu 2018. godine Vlada Republike Hrvatske na sjednici u Karlovcu donijela je zaključak o podržavanju realizacije projekta obnove državne ceste DC6 u ukupnoj duljini od 18 km te je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s Hrvatskim cestama d.d. osigura realizaciju projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar Oleg Butković izvijestio je tada kako procijenjena vrijednost investicije iznosi 62 milijuna kuna bez PDV-a, od čega izrada projektne dokumentacije iznosi 2 milijuna, a radova 60 milijuna kuna. Također, na sjednici Vlade istaknuto je da su sredstva za izradu projektne dokumentacija osigurana u Financijskom planu Hrvatskih cesta za 2019. godinu i projekcijama plana za 2020. i 2021. godinu, dok financijska sredstva potrebna za izvođenje radova osigurat će se u financijskom planu društva za 2021. godinu i projekcijama plana za 2022. godinu.

No, iako je polovicu sredstava resorno ministarstvo za usluge projektiranja osiguralo još prošle godine, do lipnja 2020. godine još uvijek nije krenuo postupak izrade projektne dokumentacije to jest izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole koji je ujedno i preduvjet početka izvođenja radova kolničke rekonstrukcije te izgradnju pješačkih staza.

Gdje je zapelo u postupcima obnove ove dionice, javnosti je nepoznato, no načelnici općina Žakanje, Ribnik i Netretić apeliraju na Hrvatske ceste d.d. kao nositelja projekta, na ubrzanje postupka izrade projektne dokumentacije kako bi se u konačnici što prije započeo prijekopotrebni projekt obnove navedene prometnice državne ceste. 

-Prometnica državne ceste DC6 od graničnog prijelaza Jurovski Brod preko Ribnika do Netretića od velike je važnosti za stanovnike općina Žakanje, Ribnik i Netretić, a osim što povezuje grad Karlovac s navedenim naseljima, ona je ujedno najkraći spoj Republike Slovenije preko Hrvatske do susjedne Bosne i Hercegovine i preko nje se odvija veliki dio tranzitnog prometa između dvije države. Izgradnjom čvora Novigrad na autocesti A1 u Netretiću uslijedilo je i povećanje turističkog prometa, što je uzrokovalo poteškoće naseljima koja se nalaze uz spornu DC6. Samim time, povećanjem teretnog prometa izrazito je narušena sigurnost prometa, a kolnička konstrukcija u izrazito lošem je stanju. Zbog navedenih razloga potrebna je hitna obnova navedne dionice, stoji u zahtjevu upućenom Hrvatskim cestama, potpisanom od strane načelnika općina Žakanje, Ribnika i Netretića.

Izdvojeno


Reci što misliš!