ŽUPANIJA / OPĆINE

SLUČAJ KOHANJAC

Nekad bogati nasadi zarasli u korov: Dolaze li bolja vremena za zapušteni kompleks voćnjaka Karlovačke pivovare u Kohanjcu?

Nekad bogati nasadi zarasli u korov: Dolaze li bolja vremena za zapušteni kompleks voćnjaka Karlovačke pivovare u Kohanjcu?

Trenutno je u tijeku novi javni poziv za zakup poljoprivrednog kompleksa u Kohanjcu, raspisuje ga Općina Žakanje, koja je ujedno među prvim jedinicima lokalne samouprave u Hrvatskoj od strane Ministarstva poljoprivrede dobila zeleno svjetlo za plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem

U 80-tim godina prošlog stoljeća Karlovačka pivovora imala je visoke ambicije da za potrebe proizvodnje sokova osigura nasade voća na čak 500 hektara.

Značilo je to tada širenje već postojećeg kompleksa voćnjaka u Kohanjcu, u tadašnjoj općini Ozalj, a ujedno i dodatna financijska injekcija u nerazvijeno ozaljsko područje. Osim novih nasada voćnjaka, u sklopu Karlovačke pivovare trebala je niknuti i nova tvornica za preradu voća i povrća, a cjelokupni plan ulaganja bio je najveći investicijski program u tekućem srednjoročnom planskom razdoblju za karlovačku regiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dolaskom 90-tih uslijedila je već dobro poznata priča privatizacije, a kompleks voćnjaka u Kohanjcu, kojim je jedno vrijeme upravljao i nekadašnji dožupan Karlovačke županije Ivan Banjavčić, ostao je dio priče Karlovačke pivovare do 1999. godine. Nakon toga, bogati nasadi voćaka i cjelokupni kompleks ogromnog poljoprivrednog potencijala u općini Žakanje propali su i zarasali u korov.

Kako je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem temeljem zakona dano u ruke jedinicama lokalne samouprave, u zadnjih desetaka godina provedeno je nekoliko  javnih poziva za zakup poljoprivrednih parcela unutar kompleksa u Kohanjcu.

No, iako je zainteresiranih domaćih poljoprivrednika bilo puno više, do sada je zakupljeno svega dvadesetak posto raspoloživog terena. Trenutno je u tijeku novi javni poziv za zakup, raspisuje ga Općina Žakanje, koja je ujedno među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj od strane Ministarstva poljoprivrede dobila zeleno svijetlo za plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine.

No, hoće li ovaj puta biti namirene potrebe lokalnih poljoprivrednih gospodarstva i u konačnici riješeno pitanje Kohanjca, pokazat će vrijeme.

Izdvojeno


Reci što misliš!