ŽUPANIJA / OPĆINE

KOMENTAR IZ KAMANJA

Damir Mateljan o krizi u SDP-u: Izbori spašavaju stranku od raspada, Peđa Grbin je dokazao da može voditi novi SDP

Damir Mateljan o krizi u SDP-u: Izbori spašavaju stranku od raspada, Peđa Grbin je dokazao da može voditi novi SDP

Mateljan smatra da se stranka treba mijenjati na način, ne da u odabiru alata svog djelovanja kopira HDZ jer između HDZ i nečeg što liči na HDZ, birači će radije birati orginal. Nepotizam, karijerizam, zanemarivanje javnog na uštrb privatnog interesa trebalo bi iskorijeniti iz načina rada i ophođenja SDP-a.

Iako je odradio tri mandata kao saborski zastupnik i ulazio u Sabor s više od dvije tisuće preferencijalnih glasova, a glasove je SDP-u donosio u većoj mjeri van standardne baze u Kamanju, u kojem SDP bez obzira na izbore apsolutni pobjednik, za najistaknutijeg SDP-ovca u Karlovačkoj županiji Damira Mateljana u Bernardićevu timu na ovim parlamentarnima izborima nije bilo mjesta.

Što se događa iza kulisa najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, zašto je SDP doživio potop na netom završenim parlamentarnim izborima te slijedi li produbljenje stranačke krize ili konačno zbijanje redova, za KAportal otkrio je upravo Damir Mateljan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od osnovnih problema lošeg parlamentarnog rezultata, smatra Mateljan je taj što je SDP u ove izbore ušao na krilima predizbornih anketa, vjerujući da je dovoljno da svane izborna nedjelja te da će glasači inercijom, kad budu suočeni s opcijom HDZ-a, ili još neuvjerljivije desnice, i SDP-a, odlučiti se za SDP, jer ionako nemaju koga drugog.

-To se naravno, nije dogodilo. Prije svega ovakvo razmišljanje je uvreda ne samo zdravom razumu već i duboko podcjenjivanje pameti birača. Dogodilo se da je veliki broj birača SDP-a, ostao kod kuće. Jedan, doduše, jako mali dio, svoj je glas dao Plenkoviću, a time i HDZ u, dok je veliki broj njih, pogotovo u prve dvije izborne jedinice, odlučio se narugati SDP-u, poručivši mu da na ovim izborima imaju alternativu, a da to nije nikakva protestna stranka koju vode politički diletanti, kao što je to bio ili još uvijek je Živi zid, već jedna kapacitirana, aktivistički iskusna politička platforma, Možemo.

Odgovornost predsjednika stranke za ovakav rezultat je neupitna i njemu samom, smatra Mateljan, no, bilo bi dobro da kompletno predsjedništvo stranke shvati da je njihova odgovornost jednaka.

-Liste za sabor koje je prihvatio Glavni odbor, a u naravi kreirao predsjednik stranke u sinergiji s nositeljima po izbornim jedinicama, svakako nisu pomogle boljem rezultatu SDP-a i partnera. Nije jedini problem u tome što na listama nije bilo prepoznatljivih, iskusnijih, uspješnijih SDP-ovaca ili je dio njih bio na izuzetno neperspektivnim mjestima. Problem je u tome što kreatori lista nisu takve SDP-ovce zamijenili nekim novim, perspektivnim, mlađim licima. Čini mi se da je primarni kriterij za ostvariti mjesto na listi bila lojalnost, a ne kvaliteta, te kao da se lista kreirala za unutarstranačke, a ne parlamentarne izbore. Što je na kraju, prstom sudbine, rezultiralo kako kaže ona izreka „džaba ste krečili“, iako stvar nije nimalo neozbiljna.

Osim neprepoznatljivih kandidata, Mateljan loš rezultat pripisuje i nepostojanju izbornog stožera, kao ni organiziranih timova koji bi se bavili terenom i koordinacijom simpatizera i aktivista, što je cijelu izbornu utakmicu vodilo u ne dobrom smjeru.

-U vrijeme kampanje Županijski odbor nije održao niti jedan sastanak s predsjednicima organizacija niti s ljudima na terenu.Bez obzira što su ankete nagovještavale tijesnu borbu, nitko nije odrađivao kampanju od vrata do vrata ili neku drugu kampanju motivacije naših birača. Imao sam osjećaj da bi naši kandidati s ulaznih mjesta, iz tadašnje perspektive, najradije utonuli u san kad su liste bile objavljene i probudili se u postizborni ponedjeljak kao novopečeni saborski zastupnici.

Nakon izuzetno lošeg rezultata na izborima, pred SDP-om nalaze se unutarstranački izbori, koji prema mišljenju Mateljana trebaju se održati što ranije, jer njegovo prolongiranje dovelo bi do potpunog raspada stranke.

-SDP ima priliku, u ovom oporbenom mandatu, posložiti se kadrovski ali i prije svega sadržajno. Stranka se treba mijenjati na način, ne da u odabiru alata svog djelovanja kopira HDZ jer između HDZ i nečeg što liči na HDZ, birači će radije birati orginal. Nepotizam, karijerizam, zanemarivanje javnog na uštrb privatnog interesa trebalo bi iskorijeniti iz načina rada i ophođenja SDP-a. Pozicioniranje unutar same stranke mnogima je prioritet, a ne pozicioniranje spram birača. To su neke od stvari koje treba odlučno promijeniti, a ne ponovo, komformističkom metlom pospremiti pod tepih.

Mateljan ističe kako je jak SDP itekako potreban Hrvatskoj jer od početnog uzleta ulaskom u EU, vjere da se kreće u ispravnom smjeru daljnje demokratizacije društva, veće konkurentnosti i uspješnosti gospodarstva, danas je Hrvatska prema svim pokazateljima na samom dnu EU. Rezultat tome je što nema uspješne politike ni sustave koji se mogu nositi s redovnim izazovima, a kamoli u aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa.

-Stoga je ključno da novi SDP ima politike sa sadržajima koji će davati odgovore na izazove koji su pred nama. Dostupno, javno i održivo zdravstvo. Pošten, dostatan i održiv mirovinski sustav. Racionalna, funkcionalna i decentralizirana lokalna samouprava. Jer samo SDP koji će imati kreirane politike za ova pitanja, imat će i budućnost, zaključuje Mateljan.

Na pitanje da li u SDP-u postoje takvi ljudi koji su spremi voditi i stvarati takvu stranku, Mateljan je siguran da postoje. A je li Peđa Grbin jedan od njih?

-Peđa Grbin je svojom kapacitiranošću, motivacijom i ambicijom, svojim dosadašnjim radom u stranci, saboru, u javnosti, dokazao da može voditi novi SDP, i Peđa Grbin ima moju punu podršku, poručuje Mateljan.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!