ŽUPANIJA / OPĆINE

EU SREDSTVA

Novi projekti: Općina Kamanje spremno dočekuje novu financijsku omotnicu iz Bruxellesa

Novi projekti: Općina Kamanje spremno dočekuje novu financijsku omotnicu iz Bruxellesa

Podizanje standarda javne infrastrukture, izgradnja međugeneracijskog centra, Misterion II, izgradnja smještajnih kapaciteta samo su neki od projekata za koje je Općina Kamanje spremna povući europska sredstva u nadolazećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju.

Primarni investicijski ciljevi općine Kamanje u budućem razdoblju usmjereni su prema održivosti i podizanje na viši stupanj postojeće infrastrukture, kazao je za KAportal općinski načelnik Damir Mateljan.

Naime, Općina Kamanje nastoji od samog početka isključivo jačati kapacitete infrastrukture. No, danas kako raste broj objekata javne infrastrukture, rastu i kapaciteti za njihovo održavanje. Jedan od većih investicija u nadolazećem razdoblju, za koji Općina Kamanje ima pripremljenu cjelokupnu dokumentaciju i planira na europska sredstva, je gradnja međugeneracijskog centra uz samu zgradu Općine, u kojem bi svoj interes pronašli najmlađa i najstarija generacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Taj bi prostor uz malu biblioteku, u kojem bi osobe treće životne dobi mogle družiti, popiti zajedno kavu, pročitati novine, posuditi knjigu, sadržavao i prostor za mlade, s atraktivnom opremom od igračkih konzola, računala, 3D stolica. Nastojat ćemo spojit dvije najbitnije skupine društva, to su oni najmlađi i najstariji, kako bismo pokazali da kroz takvu suradnju je osiguran i moguć dugoročni život mjesta.

Kako prva Općina prijatelj izvođača koja je prije tri godine bila domaćin 10. smotre Saveza izviđača Hrvatske i dalje nastavlja razvijati suradnju s krovnom organizacijom izvođača Hrvatske. Ovaj put, kroz zajednički projekt nastoje osigurati potrebne smještajne kapacitete otkupljivanjem određenih nekretnina u samom Kamanju kako bi potaknuli razvoj i turističko pozicioniranje cijelog kraja.

U vidu jačanja turističkih kapaciteta, slijedi i nastavak prekograničnog projekta Misterion kojeg je Općina Kamanje provodila zajedno sa susjednim slovenskim partnerima općinama Semič i Metlika.

- Projekt Misterion usmjeren je prvenstveno na razvoj turističkog potencijala spilje Vrlovke. U prvoj fazi projekta, kraj spilje Vrlovke uređen je arheološki park, a u nadolazećem projektu usmjereni smo na podizanje standarda i opremanja sadržaja kako bi on bio konkurentniji i popularniji za posjećivanje.

Duboko se nadam da ćemo tu iznaći suradnju sa Županijom, koja upravlja spiljom, kako se ne bi preklapali u različitim projektima. Nužno je da one projekte koje Županija ima u vidu interesa, želja ili inicijativa, poput Vrlovke u ovom primjeru, da ih iskomunicira zajedno s lokalnom zajednicom odnosno s Općinom Kamanje kako bismo taj projekt uobličili da on bude smislen, konkretan, održiv prije svega za lokalnu zajednicu, zaključuje Mateljan.

Osim navedenih investicija, u Općini Kamanje pripremni su i na manja infrastrukturna ulaganja, poput uređenje pješačkih i planinarskih staza, s ciljem dizanja razine osviještenost tjelesne aktivnosti stanovništva i razvoja turizma.

- Ono što je važno je, ne gledajući trenutno na koronakrizu, sve turističke manifestacije koje su i do sada postojale i čine društveni život naših mjesta, budu i dalje sastavni dio našeg programa, to je prije svega DOK festival, kestenijada na Reštovu, i druge male aktivnosti koje život u ovakvoj jednoj maloj zajednici čine zanimljivim, poručuje Mateljan.

Izdvojeno


Reci što misliš!