ŽUPANIJA / OPĆINE

povratak u prošlost

Izletište Braćeve špilje proširuju sadržajne kapacitete - do kraja godine niknut će poučna staza Ledenog doba

Izletište Braćeve špilje proširuju sadržajne kapacitete - do kraja godine niknut će poučna staza Ledenog doba

Baraćeve špilje izrazito su bogato paleontološko nalazište, a do kraja godine posjetitelji će moći otkrivati i upoznati bogatu prirodnu baštinu kroz učinkovitu interpretaciju.

Baraćeve špilje do kraja godine dobit će dodatne sadržaje za posjetitelje, jedan od projekata je gradnja i opremanje Staze Ledenog doba.

Iz Javne Ustanove poručuju kako je poučna staza Ledenog doba odgovor na postavljene ciljeve prilikom osmišljavanja projekta, interaktivna je i edukativna. Ciljevi koji su u konačnici potaknuli pokretanje čitavog projekta su podizanje atraktivnosti Baraćevih špilja, te poticanje interesa za prirodnu baštinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kada bi se vratili kroz vrijeme, nekoliko desetaka tisuća godina unazad, unutar naše općine bilo je pravo malo carstvo velikih zvijeri. Baraćeve špilje izrazito su bogato paleontološko nalazište, svojom brojnošću nalazi špiljskog lava premašuju veći dio nalazišta u Hrvatskoj. Najveći broj nalaza pripada izumrlim špiljskim medvjedima, možda ne zvuče atraktivno koliko i lavovi, ali svakako su bili pravi ”gorostasi” u odnosu na današnje medvjede koji obitavaju na našem području. Špiljski medvjedi imali su golemu glavu s masivnim zubima, dosezali su do 3 metra uspravljeni na stražnje noge, a težili su između 400 i 700 kg.

U pripremi je i izgradnja dva nova vidikovca, riječ je o drveno-čeličnim konstrukcijama koja će osim funkcije proširenja staze služiti i za odmor, te okupljanje posjetitelja. Čitava staza biti će popraćena s deset interpretacijskih točaka koje će sadržavati elemente poput interaktivne slagalice, konstrukcije otisaka šapa, paravani sa zvučnim efektima, te interpretacijske ploče na kojima se nalaze zanimljivosti o životinjama iz Ledenog doba. Osim interpretacijskih elemenata, projektom je obuhvaćena i izgradnja infrastrukture nužne za posjetitelje.

Ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina dodala je kako kod posjetitelja žele postići bolje otkrivanje i vrednovanje baštine kroz učinkovitu interpretaciju, koja uključuje metode za podizanje svijesti posjetitelja o važnosti zaštite i odgovarajućeg odnosa prema baštini područja. Vrijednost ove investicije je 740 tisuća kuna bez PDV-a, financirana u 100 % iznosu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Izdvojeno


Reci što misliš!