ŽUPANIJA / OPĆINE

KORONATURIZAM

Područje Rakovice dosegnulo tek trećinu turističkih rezultata od prijašnjih godina, udio domaćih gostiju porastao za čak 300 posto

Područje Rakovice dosegnulo tek trećinu turističkih rezultata od prijašnjih godina, udio domaćih gostiju porastao za čak 300 posto
Plitvice Holiday Resort - foto Kristina Štedul Fabac/PIXELL

Turistička zajednica Rakovica u prijašnjim godinama bilježila je u špici sezone preko 80 tisuća noćenja.

Općina Rakovica, kraj bogat ljepotama prirode i raznolikom prošlošću udaljen tek nekoliko kilometara od nacionalnog parka Plitvička jezera, turistička je perjanica Karlovačke županije te zbog svoje prepoznatljivosti nezaobilazno mjesto na karti putovanja prema Jadranu. U špici turističke sezone ovo područje bilježi preko 80 tisuća noćenja što ga svrstava u sam vrh po posjećenosti u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

No, kao i u cijeloj turističkoj branši u ovoj godini i na rakovačkom području lockdown, epidemiološke mjere, kasniji početak sezone odradili su svoje. Statistički promatrano Turistička zajednica općine Rakovica bilježi tek trećinu rezultata prijašnjih godina, u srpnju i kolovozu ostvareno je prosječno svega 24 tisuće noćenja. Osim redovitih i vjernih turista iz Njemačke, Poljske, Rumunjske, Češke i Francuske, udio domaćih gostiju ove godine porastao je za čak 300 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dobar turistički proizvod pokazao se i nacionalni program „Tjedan odmora vrijedan“ koji se održavao od 16. do 25. listopada. Na rakovačkom području on je rezultirao dobrim turističkim pokazateljima u pogledu posjećenosti domaćih gostiju te je od ukupno ostvarenih dolazaka od 2 168, domaći gosti čine gotovo 75 posto.  

Osim pada dolazaka i noćenja, na rakovačkom području zbog epidemioloških protokola nisu ni svi hotelski smještaji bili na raspolaganju gostima.  Prisjetimo se da je hotel Grabovac odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite u Karlovačkoj županiji u prvom valu epidemije bio organiziran kao karantena.

No, ni nakon opoziva ove odluke nije primao goste, nego je uprava Parka Plitvička jezera, prema riječima direktorice TZ Rakovica Mire Špoljarić, bila fokusirana na popunjavanje ostala tri hotela, Jezero, Plitvice i Bellevue. Iduće godine u hotelima Plitvice i Bellevue planira se izvršiti rekonstrukcija, pa će na raspolaganju gostima biti hoteli Jezero i Grabovac.

Izdvojeno


Reci što misliš!