ŽUPANIJA / OPĆINE

SOCIJALNI PROGRAM

Općina Josipdol uspješno završila projekt "Zaželi", u to se uvjerila i državna tajnica Majda Burić

Općina Josipdol uspješno završila projekt

Općina Josipdol u projektu „Zaželi“, vrijednog 3,2 milijuna kuna, zaposlila 15 žena i osigurala skrb za 77 korisnika starije životne dobi.

U povodu završetka projekta „Zaželi“ u Općini Josipdol održana je završna konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta, s osvrtom na značaj skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području općine.

Tom prigodom državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić istaknula je kako je projekt Zaželi isključivo hrvatski „proizvod“, osmišljen kako bi osigurali veću zaposlenost u ruralnim krajevima te izbjegli socijalnu isključenost starijih i nemoćnih osoba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od početka projekta do danas je u hrvatskim ruralnim sredinama zaposleno 6.000 žena koje se brinu za oko 30.000 korisnika, a u Karlovačkoj županiji je provedeno 19 projekata vrijednih više od 42 milijuna kuna. Kroz njih se zaposlilo 269 žena koje se brinu za oko 1.370 korisnikaOvim projektom osiguran je viši standard socijalne zaštite za starije i nemoćne osobe koje za nula kuna dobivaju potpunu skrb. Također, općine, gradovi i županije nemaju nikakvih troškova jer su ženama koje se zapošljavaju osigurana sredstva za plaće i školovanje, rekla je državna tajnica Burić.

Dodatna prednost programa je i mogućnost stjecanja novih kompetencija za stvaranje bolje pozicije na tržištu rada, pa su se tako mnoge žene obrazovale za njegovateljice. U Općini Josipdol živi 773 osobe starije od 65 godina, i to pretežito u samačkim domaćinstvima, 369 kućanstava ima samo jednog člana. U evidenciji HZZ-a evidentirano je 187 nezaposlenih osoba s područja općine od čega je 115 žena, od kojih je njih 75 sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Ovi su podaci bili jedan od povoda Općini za prijavu na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. 

Ovo je hvalevrijedan projekt naše Vlade koji je donio mnogo pozitivnih koristi. Osim što smo zaposlili nezaposlene žene i osigurali im izvor prihoda, našim smo stanovnicima starije populacije omogućili pružanje pomoći u svakodnevnim obavezama. Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti, jer je naša Općina prepoznala ovaj projekt i njegove koristi te bi ga sigurno provodila i u budućnosti. Jedan je od nužno potrebnih za naše sumještane i obostrano prepoznat na zadovoljstvo svih sudionika i korisnika, naglasio je načelnik Općine Zlatko Mihaljević.

Projekt „Pomoć zajednici – Zaželi“ s ciljem pristupa zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine odobren je u 100-tnom iznosu financiranja, u vrijednosti od 3.251.950 kuna, a njime su zaposlene dvije osobe u projektnom timu te 15 žena koje brinu o 77 korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju, kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Projektom su ostvareni strateški ciljevi, kao što su borba protiv siromaštva, smanjenje nezaposlenosti te prevencija prerane institucionalizacije osoba starije životne dobi.

- Osnovna aktivnost projekta bila je usmjerena na usluge prilagođene starijim osobama. A osobito na potrebe pomoći u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti kao i na organiziranje prehrane, kućanske poslove, uređenje okućnice, osobnu higijenu te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Kao što je rekla jedna naša korisnica - to je posao u kojem ljudima ulaziš u kuće, ali i u živote pokušavajući i trudeći se razumjeti svaki njihov problem i svaku bol. Kroz neko vrijeme to više ne doživljavaš kao posao već svaku tu kuću obilaziš kao svoj drugi dom, kazala je voditeljica projekta Ivanka Turkalj.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i hrvatske branitelje Karlovačke županije Maja Vučinić Knežević kazala je kako je ovo najveći projekt na kojem je radila u svojoj karijeri u domeni socijalne skrbi koji objedinjuje vrlo važne segmente – nezaposlenost i skrb o starijim i nemoćnim osobama.

Njime zapošljavamo nezaposlene i teško zapošljive žene u ruralnim krajevima, a krajnjim korisnicima dajemo besplatnu pomoć. Ono najbitnije u njemu je socijalna strana koja se radi kroz emocije, a ne samo kroz posao, jer je samim korisnicima nekad dovoljna i samo topla riječ, kazala je županijska pročelnica Vučinić Knežević.

Izdvojeno


Reci što misliš!