ŽUPANIJA / OPĆINE

VAŽAN SOCIJALNI PROJEKT

Žakanje po prvi puta dobiva organiziranu podršku za djecu s poteškoćama, provedba kroz projekt u partnerstvu s udrugom Zvončići

Žakanje po prvi puta dobiva organiziranu podršku za djecu s poteškoćama, provedba kroz projekt u partnerstvu s udrugom Zvončići

Aktualni dvogodišnji projekt koji je započeo s provođenjem u Žakanju i kojim će biti obuhvaćena djeca, mladi i osobe starije životne dobi u potpunosti je sufinanciran Europskim socijalnim fondom i Državnim proračunom.

U provedbu je krenuo projekt „Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ pokrenut inicijativom Općine Žakanje i karlovačke Udruge za djecu s poteškoćama u razvoju Zvončići. Projekt vrijedan gotovo dva milijuna kuna danas su predstavili svi sudionici projekta, koji će gotovo dvije godine stanovnicima svih dobnih skupina na područja općine Žakanje, Kamanje i Ribnik pružati pregršt aktivnosti i radionica.

Kako je i predstavila voditeljica projekta Andrea Zoroja cilj je osnažiti javno civilno partnerstvo i praksu sudjelovanja organizacije civilnog društva iz ruralne zajednice kao i upravljanje i donošenje odluka u Općini Žakanje, kroz širenja socijalnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga u lokalnom društvenom centru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sudjelovanja sudionika ovog projekta i njihovom međusobnom suradnjom pokrenut će se sadržaj za stanovnike općina Žakanje, Ribnik i Kamanje. Svaki od partnera na projektu već surađuje s nekom socijalnom skupinom na ovom području, a upravo zajedničkom suradnjom ojačat će podršku stanovnicima tog područja. Sve to je osigurala upravo Općina Žakanje, uspostavom Društvnog centra, istaknula je voditeljica Andrea Zoroja.

Upravo revitalizacija prostora u vlasništvu Općine Žakanje u svrhu povećanja kvalitete društvenog života, te unapređenje kvalitete lokalnih organizacija civilnog društva jedan je od ključnih ciljeva ovog projekta. Potvrdio je to i načelnik Danijel Jurkaš kazavši pritom kako na području općine djeluje dvadesetak udruga lokalnog karaktera, a projekt ima daje mogućnost proširenja njihova djelovanja. 

Osim toga, Općina Žakanje ukazala je na potrebu sadržaja za kvalitetnijim nastupom na tržištu rada, kao i pokretanje šireg sadržaja i aktivnosti za mlade, školarce i njihove roditelje, djecu s posebnim potrebama i starije osobe. S druge strane, i obrazovane i predškolske ustanove na ovom području ukazale su potrebu za aktivnošću usmjerene djeci i mladima. Naime, ne rijedak je primjer da se među djecom od najranije dobi javljaju poteškoće u razvoju te nepostojanje konkretne pomoći u okolini roditeljima predstavlja izazov.

- Stoga je vrlo bitno da svako mjesto ima barem osnovni oblik podrške za djecu, a Društveni centar u Žakanju omogućit će djeci i njihovim roditeljima iz toga područja upravo to, istaknula je voditeljica projekta Andrea Zoroja.

Predsjednica udruge Zvončići Snježana Čop, istaknula je kako će ovaj projekt bit još jedan poduhvat njihovih aktivnosti u svom desetogodišnjem radu i djelovanju.

-Trenutno djelujemo u Karlovcu i imamo osam godina ispostava u gradu Slunju. Ovo je na neki način druga ispostava Zvončića. Želja nam je približiti se našim korisnicima na terenu, kako bi djeci pružali potrebnu pomoć. Zahvaljujem svim partnerima na projektu koji su zajedno odlučili krenuti u ovu avanturu, kazala je predsjednica Snježana Čop.

Petra Cule ispred partnera projekta LAG-a Vallis Colapis kazala je kako je ovo je već peti projekti na kojem LAG sudjeluje kao partner.

- Volimo reći kako je ovo prilika za lokalnu, ruralnu zajednicu u kojoj djelujemo i dovodimo aktivnosti direktno u zajednicu i dajemo priliku da naše ciljane skupine odnosno udruge, poljoprivrednici, mladi, volonteri imaju priliku u svojoj lokalnoj zajednici sudjelovati na aktivnostima. LAG je u ovom projektu zadužen za provedbu programa volonterstva, jačanja kapaciteta udruga i nezaposlenih poljoprivrednika.   

Aktivnu ulogu u provođenju aktivnosti imat će i terapeutkinje udruge Zvončić, Nada Jelač Šimunić te koordinatorica Društvenog centra u Žakanju Anita Kraševac, koje će tjedno provoditi radionice za djecu, predškolske i školske dobi.

- Djeca predškolske dobi bit će uključena u razne vesele i zanimljive aktivnosti koje će poticati razvoj grafomotorike, što ujedno služi i kao dobra priprema za njihov polazak u školu. Tijekom trajanja projekta provodit će se radionice i za roditelje predškolske djece koje su uključene u vrtić u Žakanju s temom osvještavanja i prepoznavanja neuobičajenosti kod razvoja odnosno ukazivanja na razna odstupanja i prevenciju istih.

U projektne aktivnosti bit će uključene i osnovne škole u Žakanju i Kamanju s redovitim radionica podijeljenih u sedam ciklusa, kao i Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, koje planira odraditi 80 kreativnih radionica za starije, radionice informatičke pismenosti za generaciju 54+, zatim zdravstvene radionice usmjerene prema prehrani, zdravlju i tjelesnim aktivnostima kako bi ujedno prevenirali bolest.

Ponovimo, kako su za projekt „Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ osigurana bespovratna sredstva, i to u 85 postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, te ostatak iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je udruga za djecu s poteškoćama u razvoju Zvončići, a partneri na projektu su LAG Vallis Colapis, Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, Osnovna škola Žakanje i Općina Žakanje. Provedbene aktivnosti započele su u studenom 2020. godine uređenjem prostora u vlasništvu Općine Žakanje i trajat će do desetog mjeseca 2022. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!