ŽUPANIJA / OPĆINE

SPORNI UGOVOR

"Vječiti" HDZ-ov načelnik Općine Josipdol pred Povjerenstvom za sukob interesa! Sporno poslovanje Općine s Cestama Karlovac, čiji je dioničar

Povjerenstvo će bez odgađanja dostaviti predmet nadležnom Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđenja ništetnosti pravnog posla koje je u ime Općine Josipdol potpisao načelnik Mihaljević.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv načelnika Općine Josipdol Zlatka Mihaljevića, zbog moguće povrede načela u obnašanju javnih dužnosti. Naime, Povjerenstvo spornim vidi stupanje Općine Josipdol u poslovni odnos s trgovačkim društvom Ceste Karlovac d.d., u kojem načelnik Mihaljević ima poslovni udjel viši od propisane zakonske odredbe od 0,5%. Sporni poslovni odnos u razdoblju od 2015. do 2018. godine obuhvaćao je obavljanje komunalnih poslova na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih površina na području općine.

Mihaljević je jedan od "vječitih načelnika" koji svoju općinu vodi još od 1997. godine, no od svibnja to više neće biti. Njega je, kao što smo pisali, HDZ odlučio više ne kandidirati na dužnost načelnika Josipdola, pa će na ovo mjesto kandidirati novog predsjednika općinske organizacije, mlađeg Dragana Rudančića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je Mihaljević završio u sukobu interesa?

Povjerenstvo navodi kako je uvidom u imovinsku karticu dužnosnika Zlatka Mihaljevića utvrđeno da su podaci o vlasništvu dionica u tvrtki Ceste Karlovac d.d. uredno prijavljeni, kao i činjenica da su upravljačka prava prenesena na drugu osobu, no u trenutku sklapanja ugovora, dužnosnik Zlatko Mihaljević i njegova supruga imali su udio svaki od 0,9769% u navedenom trgovačkom društvu.

U svom očitovanju Općina navodi kako je Odluku o povjeravanju poslova na održavanju nerazvrstanih cesta, donosi isključivo predstavničko tijelo, dok općinski načelnik ne sudjeluje u postupku otvaranja i ocjene ponuda. No u konačnici, ugovor u Općine Josipdol potpisao je upravo načelnik Zlatko Mihaljević.

Pokrenut postupak

- Obzirom da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa beziznimno zabranjeno stupanje u poslovni odnos poslovnog subjekta u kojem dužnosnik ima 0,5% ili više udjela u vlasništvu s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv dužnosnika Zlatka Mihaljevića, stoji u priopćenju Povjerenstva, ujedno naglašavajući kako pravni poslovi sklopljeni protivno zakonskim odredbama su ništetni te će Povjerenstvo bez odgađanja dostaviti predmet nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđenja ništetnosti pravnog posla.  

Izdvojeno


Reci što misliš!