ŽUPANIJA / OPĆINE

DRUGA STRANA PRIČE

Ogorčeni načelnik Josipdola koji se našao pred Povjerenstvom za sukob interesa tvrdi da je žrtva urote: Sukobio sam se s bivšim popom i njegovom obitelji

Ogorčeni načelnik Josipdola koji se našao pred Povjerenstvom za sukob interesa tvrdi da je žrtva urote: Sukobio sam se s bivšim popom i njegovom obitelji

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupak protiv načelnika Općine Josipdol Zlatka Mihaljevića, zbog moguće povrede načela u obnašanju javnih dužnosti, a spornim se navodi poslovanje Općine s tvrtkom Ceste Karlovac d.d.

Načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević reagirao je na tekst KAportala koji je pisao o pokretanju postupka pred Povjerenstvom o sukobu interesa zbog spornog poslovanja Općine s tvrtkom Ceste Karlovac d.d., u kojoj načelnik Mihaljević ima poslovni udjel više od propisane zakonske odredbe od 0,5%. Sporni poslovni odnos, kako navode u Povjerenstvu, obuhvaćao je obavljanje komunalnih poslova na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih površina na području općine u  razdoblju od 2015. do 2018. godine.

U svom priopćenju načelnik Mihaljević navodi kako je svoj paket dionica prenio na povjerenika te da Općina Josipdol za povjeravanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina provodi otvorene postupke javne nabave. Time da, ovisno o vrsti javne nabave odluku donosi on osobno ili prosljeđuje prijedlog Općinskom vijeću na davanje suglasnosti, dok je po okončanju postupka kao ovlašteni zakonski predstavnik Općine Josipdol, on, kao načelnik dužan sam potpisati narudžbenicu ili ugovor. Pritom, načelnik Mihaljević naglašava kako Općina Josipdol nikada ničim nije bila oštećena strana, a sve skupa dio je dobro isplanirane urote protiv njega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No iznosi i neke druge, vrlo zanimljive elemente cijele priče, pa čak i o sukobu s bivšim popom u župi kao i dijelom njegove obitelji. 

U nastavku prenosimo priopćenje načelnika Općine Josipdol Zlatka Mihaljevića u cijelosti...

Moj status i bivša poslovna povezanost s društvom Ceste Karlovac d.d. je javno poznata i dostupna informacija jer sam u društvu radio od 1986. do 2003. godine. Od samog donošenja Zakona o sukobu interesa prijavo sam svoj status i stanje te postupio po preporuci Povjerenstva i nikada po tom pitanju nije bilo nikakvih primjedbi od strane Povjerenstva, sve do sada.

Sve moje imovinske kartice su javno dostupni dokumenti. Zadnju korekciju imovinskog stanja proslijedio sam 31. siječnja 2020. godine i pod rubrikom napomene detaljno opisao svoj status s trgovačkim društvom Ceste Karlovac i naknadno 3. veljače 2020. godine proslijedio Povjerenstvu popratni dopis na koji nisam nikad dobio odgovor niti bilo kakvu primjedbu ili zahtjev za korekciju podataka.

Moj spor s Upravom društva traje još od 2006. godine, iz doba kada sam bio predsjednik Nadzornog odbora. Tada dobiva i medijsku dimenziju u kolovozu 2007. godine u novinskom članku Večernjeg lista i na portalu Radio Mrežnice. U zadnjih 14 godina moja korespodencija s Upravom društva bila je isključivo u pisanom obliku između stručnih službi Općine i društva. O detaljima spora je dobro upoznato i Županijsko državno odvjetništvo Karlovac i PU Karlovačka.

Ja sam svoj dio tog “velikog paketa” 0,9769 % dionica prenio na povjerenika, kako je to propisano Zakonom – upravljačka prava, a supruga i ja od 2002. godine svaki otplaćujemo mjesečno po 460,00 kn kredita za dionice. U tom periodu broj naših dionica se nije povećavao.

Sukladno Odluci Povjerenstva i njihovom traženju dostavio sam Povjerenstvu svoje očitovanje s detaljnim izvješćem na uvid za raspravu prije donošenja konačne Odluke po mom predmetu. O svemu tome ništa ne sporim, neka Povjerenstvo izvrši detaljnu obradu mog predmeta. Ovo je skraćena verzija, a dok traje postupak, ostale dokumente ne smijem javno objavljivati, kao niti osobne podatke podnositelja prijave.

Općina Josipdol za povjeravanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina na području općine i poslova po pojedinim projektima provodi otvorene postupke javne nabave. Povjerenstvo za provedbu i ocjenjivanje ispravnosti ponuda dostavlja načelniku prijedlog redoslijeda ispravnosti i povoljnosti ponuda na daljnje postupanje. Ovisno o vrsti javne nabave donosim osobnu odluku ili prosljeđujem prijedlog Općinskom vijeću na davanje suglasnosti. Po okončanju postupka kao ovlašteni zakonski predstavnik Općine Josipdol dužan sam potpisati narudžbenicu ili ugovor.

Najbitnija stvar u svemu je da Općina Josipdol nikada ničim nije bila oštećena strana niti se mene može povezivati s mogućom osobnom koristi, kako u ovom, tako i u svim drugim slučajevima.

Cijela priča započinje sukobom s bivšim popom i jednim dijelom njegove obitelji jer im nisam dopustio provođenje samovolje i neutemeljenih traženja, a prvenstveno se odnosi na oprost dugovanja jednom bratu za neplaćene račune po otkupu stana i neudovoljavanju potražnje popa za isplatu visokih iznosa potpora iz proračuna, a bez prije dostavljenih projekata i pokrića za župe u kojima je služio 10 godina.

Inicijator prijave Povjerenstvu je jedan od braće koji iz Zagreba vodi brigu o općini i mojem radu, a  znakovito i piše, citiram: „na Vašu sreću ili nesreću ja za Vaš rad mogu postavljati pitanja, a Vi za moj ne“  ili dalje: „prijavio sam Vas nadležnom Povjerenstvu pa neka se ono time bavi“. Ova dva citata izvučena iz konteksta prijave sve govore.

Sve skupa je dio dobro isplanirane urote protiv mene osobno i mojih suradnika, ali nažalost i na štetu Općine Josipdol da nas se sve skupa prikaže u negativnom kontekstu u sklopu nastupajuće izborne kampanje, meni osobno stavi teret krivnje i nepoštivanja zakona te stjecanja navodne imovinske koristi.

Cijeli period svog mandata kao načelnik Općine odrađivao sam otvoreno i korektno, vodeći prvenstveno brigu o uređenju općine i štiteći interese Općine Josipdol u svim segmentima.

Svima onima koji su u proteklm periodima imali osobnu ili poslovnu komunikaciju sa mnom kao načelnikom Općine Josipdol po poslovnim ili privatnim pitanjima, dajem na vlastitu prosudbu vjerodostojnost ovog i svih drugih igrokaza, koji se sustavno vode protiv mene u posljednjih godinu dana.

Kao i svih ovih godina, svoj posao Načelnika Općine obavljat ću korektno na dobrobit svih stanovnika do kraja ovog mandata,  a nadam se i dalje, jer vjerujem u svoj narod, a znam da i on vjeruje u mene.  Rezultati našeg zajedničkog rada su prepoznatljivi, ne samo u našoj općini, nego i šire.

Izdvojeno


Reci što misliš!