ŽUPANIJA / OPĆINE

OBNOVA BAŠTINE

Ministarstvo kulture podijelilo 70 milijuna kuna za hitne mjere zaštite kulturnih objekta, na širem ozaljskom području najviše dodijeljeno za kapelu iz 17. stoljeća u Reštovu

Ministarstvo kulture podijelilo 70 milijuna kuna za hitne mjere zaštite kulturnih objekta, na širem ozaljskom području najviše dodijeljeno za kapelu iz 17. stoljeća u Reštovu

Sredstva za sanaciju štete na kapeli u Reštovu aplicirala je lokalna vlast uz punomoć župe Imena Marijina Kamanje.

Razoran potres koji je pogodio petrinjsko područje krajem prošle godine prouzročio je velika oštećenja i na širem ozaljskom području. Kako je KAportal tada izvještavao, najviše šteta pretrpjela je najstarija kapela na ovom području, sv. Filipa i Jakova iz 17. stoljeća smještena u mjestu Reštovo, u općini Kamanje. Kapela je i prije bila oštećena te joj je ovaj potres dodatno narušio statiku, pa je zbog moguće prijetnje od urušavanja ubrzo stavljena van upotrebe.

Za provođenjem hitnih mjera zaštite na oštećenim kulturnim objektima na području 10 županija na kojima su zabilježena oštećenja, Ministarstvo kulture promptno je putem izravnih sredstava osiguralo iznos od gotovo 70 milijuna kuna za sanaciju objekata i izradu tehničke  dokumentacije, koje su ujedno prihvatljiv trošak u sklopu Fonda solidarnosti EU.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sredstva pomoći pri sanaciju kapele na području općine Kamanje, aplicirala je lokalna uprava uz punomoć župe Imena Marijina, te je resorno Ministarstvo dodijelilo iznos od 300 tisuća kuna. Dodajmo, pritom, kako je u Karlovačkoj županiji prijavljeno ukupno 25 kulturnih objekata i dodijeljeno ukupno 6 milijuna kuna za provođenje hitnih mjera zaštite. Trećina objekata nalazi se na širem ozaljskom području, a sredstva u najvećem iznosu osigurana su upravo za kapelu u Reštovu, što ujedno i govori o ozbiljnosti oštećenja. Ujedno, shodno tome, inventar kapele stavljen je pod preventivnu zaštitu u svrhu njezina očuvanja i sprečavanja radnji, kojim bi se ugrozila njezina vrijednost, i to u vremenskom razdoblju najkasnije do 2025. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!