ŽUPANIJA / OPĆINE

PITAO POVJERENSTVO

Hoće li načelnik Josipdola biti u sukobu interesa ukoliko Općina posluje s Hrvatskim šumama čiju podružnicu vodi? Evo odgovora Povjerenstva

Hoće li načelnik Josipdola biti u sukobu interesa ukoliko Općina posluje s Hrvatskim šumama čiju podružnicu vodi? Evo odgovora Povjerenstva

Kako načelnik Rudančić nema udjela u vlasništvu tvrtke Hrvatskih šuma d.o.o., nema onda ni povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Može li Općina Josipdol nakon stupanja na dužnost načelnika Dragana Rudančića i dalje poslovati s Hrvatskim šumama d.o.o., čiji je načelnik ujedno i voditelj podružnice u Ogulinu? Pitanje je to koje se našlo ovih dana na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanja o sukobu interesa.

Naime, načelnik općine Josipdol Dragan Rudančić (HDZ), kojem je ovo prvi mandat, dužnost obavlja volonterski, dok na radnom mjestu voditelja podružnice Ogulin ostvaruje plaću. No, s obzirom da je Općina Josipdol do sada koristila neke od usluga Hrvatskih šuma, sam Rudančić obratio se Povjerenstvu s upitom smije li Općina i dalje koristiti usluge od navedenog trgovačkog društva ukoliko to bude potrebno, a obzirom da je, kao odgovorna osoba na obje funkcije, upravo on sam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povjerenstvo ističe kako dužnosnik u konkretnom slučaju nema udjela u vlasništvu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. već je isti zaposlenik i potpisnik kao odgovorna osoba, pa sukladno odredbama ZSSI-a nema zapreke da jedinica lokalne samouprave u kojoj dužnosnik obnaša dužnost općinskog načelnika s navedenim trgovačkim društvom stupi u poslovni odnos. No, iz Povjerenstva pozivaju na očuvanja integriteta i vjerodostojnosti, te povjerenja građana u nepristrano obnašanje navedene dužnosti.

- Upućujemo dužnosnika da se izuzme od svakog pa i posrednog oblika sudjelovanja u sklapanju poslovnih odnosa Općine Josipdol s trgovačkim društvom Hrvatske šume d.o.o. u kojem je zaposlen, kao i iz sudjelovanja u donošenju svake druge odluke iz nadležnosti Općine Josipdol, koja se odnosi na navedeno trgovačko društvo – poručuju iz Povjerenstva.

Ujedno, Povjerenstvo napominje kako načelnik u konkretnom slučaju može delegirati potpisivanje ugovora kojima se sklapaju pravni poslovi s trgovačkim društvom Hrvatske šume d.o.o.. No, na koga točno delegirati sklapanje takvih poslova, Povjerenstvo nije ponudilo odgovor, već je uputilo Rudančića da se o tome konzultira s nadležnim tijelom, koje vrši nadzor nad zakonitošću akata lokalnih jedinica.

Izdvojeno


Reci što misliš!