ŽUPANIJA / OPĆINE

JE LI PREKASNO?

Užasna demografska slika Ribnika: Lokalna uprava spašava što se spasiti da - potpore djeci, mladima, roditeljima, čekaju pomoć države i županije

Užasna demografska slika Ribnika: Lokalna uprava spašava što se spasiti da - potpore djeci, mladima, roditeljima, čekaju pomoć države i županije

Općina Ribnik sa svega 450 stanovnika subvencionira gotovo sve, djecu, mlade, roditelje novorođene djece, te su i svi budući planovi orijentirani prema zacjeljivanju vrlo loše demografske slike

S poražavajućim demografskim kretanjima susreće se gotovo svaka jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji. No, u zapadnom dijelu županije naročito negativno odskače općina Ribnika, sa svega 450 stanovnika, od čega tek dvadesetak školske djece. Ne čude stoga nastojanja nove općinske vlasti na čelu s načelnikom Dinom Blaževićem, da dobar dio budućih projekata i programa usmjeravaju upravo prema zacjeljivanju loše demografske slike.

Kako je za KAportal kazao načelnik Blažević, Općina subvencionira gotovo sve, djecu, mlade, roditelje novorođene djece, te su i svi budući planovi orijentirani u tome smjeru, u visini onoga što općinski proračun može pokriti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Upravo smo za učenike s područja Općine financirali nabavku radnih bilježnica i dodatnih materijala, što nas je stajalo 6 389 kuna. Uz to, financijski podupiremo rad škole, kroz financiranje programa škole u prirodi, prijevoza učenicima, kao i srednjoškolcima. Potpore za nastavak školovanja može očekivati i svaki naš student, u iznosu od 7 tisuća kuna godišnje, poručio je načelnik.

Dozvoli li to proračun u narednom razdoblju, potpore bi se trebale povećati studentima, ali i budućim roditeljima.

- Ono što već sada znamo, od sljedeće godine dižemo jednokratne naknade za opremu novorođenčadi, i to za prvo dijete 4 500, za drugo 5 500, te treće 7 500.

No, puno veći problem u Ribniku predstavlja predškolski odgoj. Samostalnu ustanovu nemaju jer broj djece predškolske dobi nije ni dvoznamenkast, te, kako kaže i sam načelnik Blažević, u takvim okolnostima teško mogu govoriti o pokretanju vrtića u Ribniku.

- Trenutno tek dvoje predškolaraca pohađa vrtić u Žakanju, koji je ujedno prekapacitiran, pa ih više ne može ni upisati. Za njih sufinanciramo boravak u iznosu od 1 500 kuna po djetetu. To je sve što trenutno možemo napraviti, kazao je Blažević.

Na vratima je uskoro priprema novog proračuna za 2022. godinu s projekcijama za buduće dvogodišnje razdoblje, za koje načelnik Blažević već najavljuje nove socijalne mjere.

No, uz njih, ne bi bilo na odmet da konkretna podrška dođe i s državne i županijske razine, po uzoru na druge sredine od kojih se općina Ribnik po ničem ne razlikuje od njih, zaključuje načelnik Blažević.   

Izdvojeno


Reci što misliš!